У Републици Србији је до 15 часова 5. априла 2020. године регистровано укупно 1.908 потврђених случајева COVID 19.


Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 959 особа од којих je 284 позитивнo. Хоспитализовано је 1082 пацијената, а 88 пацијената се налази на Сајму. На респиратору је укупно 98 пацијената.


До 15 часова у Србији је укупно тестирано 7.360 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.


На жалост од претходног извештаја имамо и нових седам (7) смртних случајева, односно укупно 51.


Преминуло је пет (5) особа мушког пола, и две (2) особе женског пола.


Просек њихових година је 64,2 и сви су имали коморбидитете, односно више других придружених болести које су допринеле нежељеном исходу.Епидемолог Предраг Кон је рекао да се на основу података јасно види пета недеља и најавио раст заражених.

- Морамо што чвршче да се придржавамо мера, а то је да смањујемо контакте што је могуће више. На даље ћемо да се тестирамо. Примарна здарвствена заштита, преузима тежиште борбе. Већина ће се тестрирати у ЦОВИД амбулантама. Успећемо да откривамо преносиоце и да их третриамо - рекао је Кон апелујући на грађане да остају код куће.

На питање о зараженима из Владе Србије заменица директора Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић је потврдила ту информацију, али није желела да износи детаље о појединцима. Рекла је да сви заражени имају једнак третман.


- Болест не познаје границе. Оболевају сви они који су били изложени. Не желим да наводим податке о појединцима. Да имамо заражене у одређеним министарствима, али о томе даље не желимо да износимо детаље. Морамо да будемо свесни да је највећи степен неге имају сви – рекла је Кисић.

- Што се тиче Народног фронта, немам података да има неког погоршања. У Драгише Мишовић немам непосредно податке да је било нешто посебно. На Бежанијској коси је 6 пацијетаната тестирано и један је позитиван. Троје је имало клиничке знаке и они су одвојени – рекао је Кон, и додао да је због оваке ситације тестирано још десетак здравествених радника.


- Десетак медицнсиких сестара су позитивне, као и десетак лекара. Њихово стање се прати. У сваком случају, спроведена је изолација свих сумњивих - додао је Кон.


Кисић је додала да епидемиолошка ситуација у појединим здравественим уставновама у Србији, рекла је да се прати стање из часа у час.

- У Ваљеву је 11 зравдствних радника позитивно, и 180 особа се налази у изолацији. За сада пратиом стање. У Чупрјиј 40 зравствених радника је позвитивно, 7 је хоспитализовано. Свуда је могуће организовати несметани рад служби – рекла је она.

- Радимо оно како смо планирали, по индикацијамакоје су проширење. Нема тестирања на лични захтев, већ само на процену лекара – рекла је она, истичући да су индикације те које одређују да ли је пацијент за тестирање.

Др Кон каже да пету и шесту недељу не смемо да пустимо да се рашири.

-Важно је да нема контаката и све од тога зависи. Појединци добро знају да ли су били у контакту или нису - рекао је др Кон.

На питање о спекулацијама о тестрирању на терену, Кон каже сви уче још увек како да се понашају.

- То стање на терену ће бити све боље и боље. Када буду схватили да имају те тестове. Ако антиботик помаже, то значи да није вирусна инфекција. У ситуацији када процене да пацијент треба да се тестира, након прегледа и рендгена, лекари имају право да процене да ли да упуте на даље тестирање. Када буду имали тестове који су њима доступни, онда ће моћи и сами да тестирају – рекао је Кон.

Нагласио је да су медицинске службе све више опремљеније.
- Најмања грешка може да заустави касније добијање резултата. Како ствари иду полако, не би ме чудило да пар дана буду проблеми када примарна заштита добије своју улогу – рекао је Кон.

Он је још једном наглс<ио да примарна заштита добија на значају.

-Домови здравља и ЦОВИД амбуланте ће имати важну улогу. Сви су осетљиви, нема поделе пацијената – додао је.

Кисић је истакла да лекари треба да знају разлику између запалење плућа и ЦОВИД-а.

-То лекар мора да зна и мора да процени на основу симптома. Ко је посетио лекара зна да је преглед рутинска пракса, али што се тиче ове ситуације, требаће времена да све профункционише. Присуство симтома респраторне инфекције не значи да је реч о корони. У сваком случају, само респрираторни симптоми не указују на ЦОВИД – рекла је.

Потврдила је да у Нишу има инфицираних здравствених радника.

-Они су у изолаицји и прати се њихово стање – рекла је. Она је потврдила да у Нишу постоји апарат који може 1.000 тестова дневно да обради.- Ту мора да се поклопе и тестови са апаратом. Свуда се прати стање – рекла је она.

Др Кон је апеловао на грађане да се сви понашају као да је усвојено 24 сата изолације.

-У том случају не би се донела оваква мера. Треба сви да се понашају кад је 24 сата карантина. Треба да се иде до посла и до продавнице. Штета може да буде далеко већа него што можемо да претпоставимо– рекао је Кон.