Директорка Института за онкологију и радиологију Србије Даница Грујичић изјавила је данас да пацијенти који имају малигну болест треба да дођу у Институт где се без обзира на стање изазвано вирусом корона раде и магнетне резонанце и скенери и мамографије и ултразвук.


Она је за ТВ Прва рекла да пацијенти који се контролишу једном или два пута годишње, односно који су завршили своје лечење и који су сада у фази праћења, не морају да долазе.


„Прихватили су тај апел и чекају да све ово прође да би дошли на контроле. Ми ћемо их све тада исконтролисати. Они који почињу зрачење или хемотерапију или треба да се оперишу, не могу да чекају“, казала је Грујичић.


Додала је да се на хирургији чека до две недеље, а да су хемиотерапијом и радио терапијом ограничени простором, бројем апарата.


Каже да сада раде сви апарати, а да Институт ради у три смене, нешто мало скраћено.


„Ниједан пацијент неће остати без терапије“, истакла је Грујичић и апеловала на пацијенте да дођу када им је заказано, да не долазе раније и не праве гужве.


Када је у питању лек таксол, Грујичић каже да је била пауза у снабдевању две недеље, и то не због нас, већ због добављача.


Најавила је да ће следеће седмице Инстуту за онкологију и радиологоју бити испоручено 100 ампула, док ће других 100 ампула, након тога, бити подељено другим центрима.


„После тога ће кренути нормално снабдевање, велику улогу одиграло је Министарство здравља, али стварно није било до нас, стајао је читав контигент на аустријској граници“, наводи Грујичић.


Она је апеловала на све грађане да поштују изолацију и социјалну дистанцу, а упитана како разумети оне који се понашају као да је све нормално, Грујичић каже да су то људи који нису видели оболеле од короне, људе који су пред доласком на респиратор или на респиратору.


„То што не поштују апел се објашњава незнањем. Свако ко је видео пацијента који гута ваздух, поштоваће апел“, каже Грујичић.


Она је изразила је искрено дивљење епидемиолозима и инфектолозима који сада раде у опреми и ситуацијама на које нису навикли и који се боре до краја да спасу сваког човека, а и сведоци су шта се дешава са пацијентима.


„Није лако гледати човека који се гуши, а не можете да му помогнете, то је и психички тешко, а и све очи су сада упрте у њих. Надам се да ће их држава адекватно наградити јер нисмо сви исто оптерећени сада“, навела је Грујичић.