Привремена болница у хали на “Чаиру” у Нишу ноћас је примила 14 пацијената, од тога пет жена. Најмлађи пацијент има 29 година, а најстарији 63 године. Међу њима су и три кинеска држављанина који живе и раде у Нишу.


Према речима професора др Горана Станојевића, координатора привремене болнице у Нишу, сви пацијенти имају лакшу клиничку слику и сви имају позитиван налаз на вирус корона.


- Ови пацијенти смештени су након што им је потврђен вирус приликом тестирања у дому здрава које је почело у петак. Они су највероватније заражени након увођења ванредног стања, када се грађани нису стриктно придржавали предвиђених мера. Када сам их питао где су се заразили, признали су да су имали контакте на пијаци, са комшијама и у другим ризичним сусретима. Имамо једног пацијента који је отпуштен са Инфективне клинике, јер му се стање поправило, али док чека други тест који треба да потврди да је негативан, биће у нашој привременој болници. Реч је о пацијенту са Косова - каже професор Станојевић.


Станојевић додаје да је лично био на пријему свих тих пацијената, да су прилично уплашени, али да им је објаснио да су у сигурним рукама и да ће имати пристојне услове. Он моли грађане да избегавају све контакте јер је то једини начин да се вирус заустави.


Привремена болница у хали “Чаир” има капацитет од 256 кревета.