Око осамдесет одсто оболелих од ковида-19, болести коју изазива нови вирус корона САРС ЦоВ-2, имају само благе симптоме, слажу се научници.


Међутим, не оздраве сви у потпуности након инфекције: код неких могу да настану трајне последице, тврди пулмолог Михаел Барчок.


У интервјуу за немачки „Фокус“ немачки стручњак за плућне болести објашњава које су дугорочне последица могуће и ко су ризичне групе.


- Корона вирус продире у организам кроз слузокожу и посебно погађа дисајне путеве – каже овај стручњак.


После тога, болест може да се развије на три различита начина:


1. БЛАГИ СИМПТОМИ


Око 80 одсто оболелих испољавају благе симптоме или их немају уопште. Код лакше инфекције болест захвата само слузокожу горњих дисајних путева: нос, ждрело, гркљан, очи.


2. ТЕЖИ СИМПТОМИ


Код 15 одсто заражених болест има тежи облик, а симптоми су кашаљ, висока температура, или слабљење чула укуса и мириса.


3. ОЗБИЉНЕ КОМПЛИКАЦИЈЕ


Око пет одсто оболелих имају озбиљне компликације. Изазивач се спушта у плућа, размножава се у плућном ткиву и напада алвеоле (мехурићи у плућима у којима се обавља размена гасова), а последица је запаљење плућа. Вирус омета доток кисеоника у органе, па су у року од неколико сати могући гушење, респираторна инсуфицијенција (немогућност дисајних органа да ткивима и органима обезбеде довољну количину кисеоника), па чак и смрт.


ТРАЈНЕ ПОСЛЕДИЦЕ ПО ПЛУЋА И СРЦЕ


Нарочито у последња два случаја вирус може да остави последице, које могу бити и трајне.


ПЛУЋА


- Тежак облик запаљења плућа може да се излечи у потпуности, али и да проузрокује стварање ожиљака на плућима – објашњава Барчок.


Колико ће ти ожиљци трајати и да ли ће узроковати трајне здравствене тегобе зависи од величине ожиљка. У најгорем случају, после инфекције може да се јави плућна фиброза, која узрокује не само задебљање везивног ткива, већ може да доведе и до оштећења алвеола.


- Након инфекције корона вируса плућна функција може остати трајно ограничена – објашњава стручњак.


Могуће су и трајне тешкоће са дисањем, па је неким пацијентима потребна механичка вентилација плућа. Самим тим, они су и подложнији оболевању од нових вируса.


ТРАЈНЕ ПОСЛЕДИЦА КОВИДА-19 ЈАВЉАЈУ СЕ У ИЗУЗЕТНИМ СЛУЧАЈЕВИМА


Пулмолог истиче да се такве последице јављају у изузетним случајевима, јер плућа спадају у органе који су довољно велики да компензују оштећења. Ово, међутим, не важи за особе код којих је волумен плућа и раније био ограничен, као што су пушачи или људи који пате од хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП).


(пинк.рс)