Алкохол је дезинфекционо средство за које су сви светски и домаћи стручњаци истакли да је ефикасано у борби против корона вируса.


До сада су бројни научници истакли да асепсол не може да нам помогне у сузбијању корона вируса, али је алкохол непогрешиво средство које је ефикасно у борби против болести Цовид-19.


Алкохол уништава агенсе који проузрокују болести, односно патогене тако што разлаже протеине, полови ћелију или јој поремети метаболизам. Предности алкохола је та да му се бактерије не могу прилагодити и постати отпорне.


Ипак, када одете у апотеку да купите алкохол пред вама су два избора, 70 % алкохол и 95 % алкохол, а који је најсигурнији за употребу?


Овим поводом је др Јанко Самарџић, клинички фармаколог са Медицинског факултета у Београду је објаснио који проценат алкохола је сада довољан за коришћење.


- Разлика у ове две врсте алкохола је само у проценту, а 70 % алкохол се сматра апсолутно одговарајућим антисептиком који убија вирус. Нема потребе користити већу концентрацију када се зна да се већ са 70 посто постиже антисептички ефекат. Kада кажемо 70 % антисептик то значи да је то средство које сигурно може да се примењује на кожу и он се сматра одговарајућим. Што се тиче алкохола с већим процентом дају се препоруке да се он разблажи. У овој ситуацији сасвим вам је довољан 70 % алкохол за испирање коже и ту нема дилеме - казао је др Јанко Самарџић.


У препорукама које је издао Медициски факултет у Бањој Луци о изради дезинфекционих средстава појаснили су на који начин ћемо направити 70 % алкохол од оног са већим процентом:


- 70% етанол – прави се од 67г (73мЛ) 96% етанола + 33г (27мЛ) прокуване и охлађене воде или дестиловане воде. Вода мора да буде хладна, јер у супротном ће при мешању испарити етанол и добијамо нижу концентрацију која неће остварити ефекат дезинфекције. Kорона вирус се уништава у року од 1 минут.


Са факултета напомињу да ракија није средство за дезинфекцију површина и руку, јер садржи 40-50% алкохола. Та концентрација неће довести до убијања вируса.


- Детерџенти за суђе или за веш, као и шампони за косу – сви су врло ефикасни као средства за дезинфекцију површина, јер натријум-лаурил-сулфат овде остварује дезинфекцију, а он је састојак свих ових производа. Добри су за дезинфекцију порвшина. Након 2-3 минута порвшине испрати са водом.


- Натријум-хипохлорит НаОЦл (Доместос, Варикина) – помешати 1:50, тј. 1мЛ На-хипохлорита са 50 мЛ воде или према упутству на амбалажи (20 мЛ Доместоса или Варикине + 980 мЛ воде) – врло је ефикасан за дезинфекцију површина, а доказано је од стране Европског центра за контролу и превенцију болести (ЕЦДЦ) да је већ у концентрацији од 0,1% ефикасан у уништавању болести ЦОВИД-19. Kорона вирус се уништава у року од 5 минута.


Опрез при изради ове мешавине, јер услед испарљивости натријум-хипохлорит нагриза дисајне путеве. Kористити хладну воду како би се смањило испаравање. Раствор се прави свеж и као такав користи (једном дневно), наводи се у смерницама Медицинског факултета.