Докторка Дарија KисићТепавчевић дала је одговор на питање шта ће се десити ако у продавници додирнемо нешто што је заражено корона вирусом.


Самоизолација, социјална дистанца и останак код куц́е су апсолутно неопходна средства у борби против вируса корона.


Међутим, неопходно је и да бар један члан породице одлази у набавку, где је неизбежан контакт са артиклима које додирује више особа.


Шта да радимо у случају да додирнемо нешто заражено на рафу продавнице? Одговор на то питање дала је докторка Дарија KисићТепавчевицћ.


- Чак и ако је вирус на кожи, то није улазно место. Ако оперете руке после тога, то је превентивна одговарајуц́а мера. Само је битно да свеже контаминирану руку не ставите на уста, нос, на респираторни тракт - објаснила је она.


Др Дарија Kисић Тепавчевицћ објаснила је које би мере предострожности требало предузети када су у питању намирнице, али и кесе из продавнице.


- Ја се понашам исто као до сада. Kада се вратим из набавке, одложим кесе, извадим намирнице и потом оперем руке. Нец́ете се заразити ако кесу ставите у уста, а верујем да то не радите. Јесте суштина у хигијенским мерама, али се односе на редовну хигијену руку. Чак и ако се проузроковач инфекције (вирус) нађе на руци, нец́емо се разболети ако не дирамо уста или очи, односно ако га не унесемо респираторно или коњуктивно - рекла је она.


А да ли ћ́емо се заразити ако поједемо нешто што на себи има вирус, односно ако поједемо вирус?


- Не, нећемосе заразити, јер је утврђено да се на тај начин не узрокује болест. Првобитне хипотезе су биле да се овај вирус пренео путем намирница са пијаце у Вухану. Међутим, накнадна истраживања су искључила ту могуц́ност - додала је она.


Заменица директора Института за јавно здравље "Батут" рекла је да је приметно већиброј људи почео дуже да пере руке него пре појаве епидемије.


- Већинаљуди сада чешћ́е пере руке, дуже пере руке и надам се да ће то постати пракса и када се ово заврши - додала је она.