Данас је у Србију стигао први део заштитне опреме коју је УНИЦЕФ, уз подршку партнера из приватног сектора и појединаца, обезбедио како би подржао здравствени систем у борби против вируса корона.


Опрема обухвата: 1.549 скафандера, 9.000 маски Н95, 99.950 хируршких маски, 25.116 заштитних огртача, 5.200 заштитних кецеља, 71.900 хируршких рукавица и 5.376 визира. Компаније чије донације су омогућиле набавку опреме која је данас стигла у Србију су: Eurobanka, Telenor fondacija, Steel Impex, Nova Communications, Vega IT Sourcing doo, Sberbanka, Tajfun Hil.


„УНИЦЕФ даје своју пуну подршку националним напорима да се заштити становништво кроз набавку критично потребне опреме за здравствени систем, али и обезбеђивањем хигијенских средстава за најугроженије породице и децу. Веома ценимо допринос приватног сектора нашем раду – и за редовне програме за децу и у ванредним ситуацијама попут ове са којом се сада сви суочавамо. Пословна заједница показала је истинску солидарност, и у условима економске неизвесности део својих прихода определила за помоћ друштву. Захваљујем свим компанијама које су донирале УНИЦЕФ-у како бисмо се заједничким снагама изборили са корона вирусом и сачували животе у Србији“,  рекла је Ређина Де Доминићис, директорка УНИЦЕФ-а у Србији.


И многе друге компаније и појединци су се одазвали позиву УНИЦЕФ-а да донирају како би се набавила неопходна медицинска и заштитна опрема: Nordeus, Raiffeisen banka, I&F McCann Grupa, Vojvođanske banka, Phi Academy, Petite Geneve Petrović Srbija, Mol Srbija, Continental automotive Srbija, Udruženja reciklera Srbije, EXLRT, Execom, Kalemegdan Development, Prozone, Eko Helenik, Telegroup, Orion Telekom, као и УНИЦЕФ-ова национална амбасадорка Ана Ивановић. Број компанија које су се одазвале нашем позиву, говори да у пословној заједници постоји изражена свест да је заједништво та снага која нам може помоћи.


Као организација која помаже у санирању више од 300 кризних ситуација у свету годишње, УНИЦЕФ сарађује са више од 1.000 добављача и лидера широм света, како бисмо пронашли решење за тренутна ограничења на тржишту.


Солидарност у тешким временима је кључна како бисмо се заједно изборили са изазовима са којима се суочавамо. Човечанство се суочава са глобалном кризом која не препознаје границе и само од нашег хуманог и удруженог одговора зависи брзина којом ћемо кризу пребродити.