БЕОГРАД - Грађани Србије који се враћају из иностранства тестирају се на корона вирус уколико се приликом прегледа на граничном прелазу покаже да имају неке симптоме тог вируса, а уколико их немају, добијају решење о самоизолацији у трајању од 28 дана, изјавио је данас државни секретар Министарства здравља Берислав Векић.

- Прописано је да сви наши грађани и путници који друмским и авионским саобраћајнм долазе у Србију одмах на граничном прелазу буду прегледани у смислу узимања анамнестичких података, да ли имају повишену темепратуру, отежано дисање, кашаљ. Ако имају неке од тих симптома они се аутоматски одмах тестирају - рекао је Векић.

Он је овако појаснио за Тањуг процедуру на граничниом прелазима у Срнбији, а поводом жалби неких наших грађана који су се у организацији државе, а преко наших дипломатских представништа, вратили по својој жељи из других земаља у којима влада епидемија корона вируса, међу којима је и Словенија.

- Јасно и децидно кажем. Сви су морали проћи процедуру и преглед санитарног инспектора. На лицу места за све оне који су имали повишену температуру или одређене респираторне сметње узет је брис за анализу, а сви они који су били без тегоба упућени су 28 дана на самоизолацију - изричит је Векић.

Како је додао, онима који немају те симптоме санитарни инспектор даје решење о самоизолацији на 28 дана уз одређена упутства.

Он је подсетио да су те мере прописане уредбом Владе Србије од 14. марта.