У РЕПУБЛИЦИ Србији је до 15 часова 4. априла 2020. године регистровано укупно потврђених случајева 1.620 COVID 19. Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 645 особа од којих je 148 позитивнo. Хоспитализовано је укупно 1.046 пацијената, а на респиратору је њих 89.

Ово су подаци које је, у име Кризног штаба, саопштио др Горан Стевановић, директор Инфективне клинике КЦС, а као последњи пресек стања у Србији о ширењу заразе вируса корона.

- На Сајму је 69 пацијената тестирано, од којих је 38 било негативно. Они ће у наредних 48 сати поново бити тестирани и уколико резултат и другог контролног теста буде негативан, биће отпуштени кућама. - рекао је он.

Према његовим речима, до 15 часова у Србији је укупно тестирано 6.401 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

22 НОВООБОЛЕЛА ИЗ ВОЈВОДИНЕ ПОКРАЈИНСКИ секретар за здравство Зоран Гојковић пренео је да од укупног броја у последња 24 сата позитивно тестирана лица 22 су у Војводини. Гојковић је рекао да се на Клиничком центру Војводине тренутно лечи 84 пацијената. Пет је на респираторима.

- На жалост од претходног извештаја имамо и нових пет (5) смртних случајева, односно укупно 44 - саопштио је др Стефановић. - У Новом Пазару формирано је ново жариште. Упућују се респиратори, лекарске екипе.

Према његовим речима, битно је да грађани знају да у било које доба дана здравствени систем је ту за њих. Такође, он се захвалио свима који се придржавају мера.

- Ако кренете ка здравственој установи током полицијског часа, кретање неће бити ограничено, као ни пратњи - саопштио је директор Инфективне клинике.

- Успели смо да држимо ствар под котнролом и да добијемо још један дан - рекао је он и истакао да нису уведене мере да би поменуте цифте биле 10 пута веће. - И даље нас брину ове цифре, али ако сви уложимо довољно напора имамо шансе да завршимо ово успешно.

Др Стефановић је рекао да је озбиљан и тежак дан из нас.

- Успели смо да држимо ствар под котнролом и да добијемо још један дан - рекао је он и истакао да нису уведене мере да би поменуте цифте биле 10 пута веће. - И даље нас брину ове цифре, али ако сви уложимо довољно напора имамо шансе да завршимо ово успешно.


ДР ВЕРИЦА ЈОВАНОВИЋ: У КОЛЕКТИВНИМ СМЕШТАЈИМА ПРИМЕЊУЈУ МЕРЕ ИЗОЛАЦИЈЕ И СВЕ ЈЕ ПОД КОНТОРОЛОМ

Директорка Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут” Верица Јовановић изјавила је се у колектибним смештајима примењују мере изолације и све је под конторолом.

-Укључени смо у праћење мере епидемиолошке ситуације. Ту смо за све оне који управљају тим инстицијама. Све је под конторлом, све мере су предузете И све уставнове су у обавези да примењују мере које мора да примене. Ситуација је под конторлом, не одступа се од мера које су дате – рекла је.

Каже да према критеријумима, редовно се прати стање заражених коронавирусом. Каже да ће тек изаћи у јавност са детаљинијим податицма који се тичу привремених болница.

На питање о домовима за старе, Јовановић је рекла да се ове институције не одвајају од осталих и да се и тамо спроводи све као и код других медицинских уставнова.-Они су део државног Система и не одвајају се. У овом тренутку примарно радимо на сузбијању инфекције. Поред пружања смештаја, обезбеђена је контрола свега. Њоме управља неко ко управља самим домом за старе, али све препоруке су исти као И у другим здравествним уставновама – рекла је она.

О ситуацији у Ћуприји Јовановић каже да надлежни покушавају да утичу на то да се број заражених смањи и утиче да овај део земље не буде више жариште.

-Ћуприја је једно од жаришта и близу је Београда, регистровано је око 50 случајева у том округу. Све мере које се примењују у здравственим установама се примењују и тамо. Пацијенти усмеравају према регионалном центру где припадају – рекла је она.


СТЕВАНОВИЋ: ИМА ИЗЛЕЧЕНИХ, АЛИ ЈЕ ТО ЈОШ УВЕК МАЛИ БРОЈ

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић изјавио је да у Србији има излечених од вируса корона, али да је још увек реч о малом броју, јер процес излечења траје дуго, те да су сви излечени имали лакшу клиничку слику. Он је појаснио да је оболелима са лакшом сликом потребно од седам до 14 дана, "средње" оболелима од две до четири недеље, док код најтежих случајева терапија траје и до осам недеља.

- Нећемо у овом тренутку имати велики број излечених -констатовао је Стевановић.

Он је указао и да је, обистава кретања, не значи да они са лакшим симптомима, треба да седе код куће, већ свакако да се јаве лекару, те додао да се у таквим случајевима кретање не ограничава у било које доба дана и ноћи.


ГОЈКОВИЋ: МЕЂУ МИГРАНТИМА НЕМА ПОЗИТИВНО ТЕСТИРАНИХ

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић пренео је данас да међу мигрантима који се налазе на територији Србије нема позитивно тестираних на вирус корона. Гојковић је, на конференцији за штампу, упитан да ли се раде тестови међу мигрантима и да ли има заражених, указао да у објектима у којима се они налазе постоје лекари, и да се тестирају она лица која имају симптоме.

- Сви мигранти имају иста права, тестирају се у зависности од тога да ли имају симптоме, каква им је клиничка слика, то јест на основу процене здравственог стања - објаснио је он.

Гојковић је навео да је, с обзиром да је сам мигрантски камп обезбеђен и да нема неконтролисаних излазака, вероватноћа преноса саме инфекције у овом случају мања.