ПОЛИЦИЈСКИ час који ће ступити на снагу у суботу у 13 часова и трајати до понедељка ујутру, до пет сати, а све са циљем да би се сузбило ширење вируса корона, је мера Владе Србије коју су подржале и “Вечерње новости”.

Тим поводом одлучили смо да штампамо двоброј нашег листа. А да би то време прошло брже, лакше и квалитетније, уз много занимљивих текстова, прича и интервјуа, доносимо вам и три додатка: "Живот плус", “Доктор у кући” и “Пензионер”.

У двоброју “Вечерњих новости” у суботу 4. априла моћи ћете да прочитате, између осталог:

ПРОФЕСОР ДР МИЈОМИР ПЕЛЕМИШ, ИНФЕКТОЛОГ, ЧЛАН КРИЗНОГ ШТАБА ВЛАДЕ СРБИЈЕ: БЕЗ УВОЂЕЊА МЕРА БИЛО БИ 10 ПУТА ВИШЕ МРТВИХ

СТРАШНО би било да нам је један пацијент преминуо од ковида 19, а камоли 39, ко лико смо досад изгубили. Али да нисмо предузели све мере које су на снази, имали бисмо за ових 29 дана епидемије 390 жртава. Улазимо у пету недељу епидемије, масовније се раде тестови и реално је да очекујемо повећање броја оболелих, а нажалост и умрлих.

Износећи ово убеђење, професор др Мијомир Пелемиш, један од најискуснијих инфектолога, члан Кризног штаба Владе Србије, који је у два наврата, укупно деценију и по, био директор Инфективне клинике у Београду, каже да не верује много у статистичке прорачуне и да је сада тешко предвидети даљи ток епидемије.

„* Шта би у овој фази епидемије било најважније?


- Сигурно, да се ради што више тестова и да се открије што више зара жених и оболелих, чак и они који немају симпто ме, и да се они са асимптоматском инфекцијом изолују. Једино тако би се спречили контакти и ширење инфекције.


Комплетан текст прочитајте двоброју “Вечерњих новости” у суботу 4. априла


**************************************

ИЗ ЕПИЦЕНТРА ЗАРАЗЕ У ИТАЛИЈАНСКОЈ ЛОМБАРДИЈИ, О СТРАХОТАМА КОЈЕ РАЗАРАЈУ ОВУ ЗЕМЉУ: СМРТ, ГЛАД И ПАНИКА!


МИЛАНО делује нестварно: на улицама више нема људи, тако да град подсећа на Де Кирикова платна; нестали су аутомобили, трамваји ретко саобраћају, тако да више нема потребе за увођењем екои- кенда ради мање загађености ваздуха. Новонастала тишина је некако чудна, готово злокобна, јер се сви пренемо када зачујемо сирене Хитне помоћи, које учестало упозоравају да се нешто гадно и опасно дешава. Поготово када помислимо да свака та сирена уједно значи да се у том тренутку неко у тим болничким колима бори за живот. Више не одмахујемо руком, не смејемо се и не говоримо: Ма, није то ништа. Грађани су уплашени и, за дивно чудо и можда први пут, дисциплиновано слушају државне директиве. И не само да се не буне већ и замерају властима што у првој недељи епидемије, од 21. до 28. фебруара, када је био регистрован само 821 случај, није одмах реаговала, увела строге ванредне мере и тако спречила апокалип- тично ширење заразе.


Комплетан текст прочитајте двоброју “Вечерњих новости” у суботу 4. априла

**************************************

ПОСЛЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ ОНЛАЈН НАСТАВЕ РОДИТЕЉИ И ДЕЦА ЖАЛЕ СЕ НА ПРЕОПТЕРЕЋЕНОСТ ГРАДИВОМ: НАСТАВНИЦИ, ПРИКОЧИТЕ СА ЗАДАЦИМА!


ДВЕ недеље након увођења онлајн наставе на каналима РТС, родитељи, али и поједини наставници, слажу се у томе да су деца преоптерећена и да ће овакав ритам тешко моћи да прате до краја школске године.

- Дете најпре слуша наставу на РТС. На почетку, била су само два предмета, српски и математика, а касније су укључени и други, па се гледање часова отегне до поподне. Деца су дужна да бележе, а после, преко платформи, добијају лекције и домаће задатке. Често добијамо домаћи рад из свих предмета, тако да је дете све до увече затрпано школским обавезама, а са њим и родитељи - каже мајка једног основца.

Комплетан текст прочитајте двоброју “Вечерњих новости” у суботу 4. априла

**************************************

СЕКА САБЛИЋ: САЧУВАТИ ЧИСТУ ГЛАВУ

Глумица која је од улоге кристине у "Маратонцима" направила легенду, каже да је разлика између главних и епизодних ликова у концен- трацији.

- У малим улогама, у неколико минута мораш да донесеш цео психолошки профил те особе, и да се он сложи са осталим "коцкама" у филму, а ја и после тридесет шест година од снимања "Давитеља" мислим да ту нисам била опрезна, што је јако опасно. Јер, могла сам да додам још нешто "горе", нешто мало ала Рахела, и то се кајем - каже Сека, истичући да је увек волела начин на који Шијан режира, и да се с њим капирала "из цуга".


- Веома ми је драго што је сада рестауриран и "Дави тељ", јер је тај пројекат дигитализације један од кључних за нашу кинематографију. "Маратонци" су рестаурирани међу првим филмовима, присуствовала сам премијери у Кинотеци, и била сам запрепашћена шта значи технологија. Она је допринЕла глуми целе екипе филма, "подигла" је за бар тридесет одсто, јер је могао да се види сваки одсјај у очима, свака и најмања промена на лицу, и изненађено сам се питала у каквим смо варварским технологијама ми стварали филмове. А какве смо глумце имали, превазишли би светске великане - каже Се ка, која као и остали припад ници њене генерације, због пандемије вируса корона, ове дане проводи у кући.

Комплетан текст прочитајте двоброју “Вечерњих новости” у суботу 4. априла

**************************************

ЛЕГЕНДАРНИ ГОЛМАН ЦРНО-БЕЛИХ О КУЋНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ ЗБОГ ВИРУСА КОРОНА: ПАРТИЗАН БРИНЕ, A ЗОВУ ME И ЗВЕЗДАШИ

- Толике сам године провео на припремама и по карантинима, али ниједан не може да се упореди са овим. Видим да се људи баш тешко навикавају на изолацију. Стигла нас је велика мука, али немам ни трунку дилеме да ћемо да изађемо из овога. Памет и дисциплина су најважнији - поручио је легендарни Шошкић из свог стана са Карабурме.

И на муци се познају пријатељи, они искрени и одани људи који су остали исти, чак и данас, када свако у ванредном стању, као у сне гу, може да покаже свој траг.

Комплетан текст прочитајте двоброју “Вечерњих новости” у суботу 4. априла

**************************************

СПЕЦИЈАЛНИ ДОДАТАК “ПЕНЗИОНЕР”

У специјалном додатку “Пензионер” прочитајте како најстарији грађани у Европи , неки и пореклом из Србије, се носе са корона ворусом, да ли су у изолацији, како Ера Ојданић проводи време на ободу Београда и шта ради, како да погледате виртуелне изложбе чувених музеја у четрии потеза, како да ојачате имунитет...


Све текстове прочитајте двоброју “Вечерњих новости” у суботу 4. априла

**************************************

СПЕЦИЈАЛНИ ДОДАТАК “ДОКТОР У КУЋИ”

У специјалном додатку “Доктор у кући” прочитајте како да лечите хроничне болести у доба короне, да се заштитите од бактерија у купатилу, како да унесете протеине током поста, које лагане вежбе можете да радите да бисте били у форми.Све текстове прочитајте двоброју “Вечерњих новости” у суботу 4. априла