МЕЂУ зараженима вирусом корона у Србији девет одсто су здравствени радници. Закључно са последњим обрађеним подацима за четвртак, од укупно 1.171 позитивног на тесту, 106 су медицинари. У суседној Хрватској, међу 1.011 позитивних на корону - 126 су здравствени радници, односно 12,46 одсто.

Како је "Новостима" речено у Министарству здравља, позитивних на корону међу здравственим радницима највише има у Београду, Ваљеву и Ћуприји. Ситуација је, изгледа, најозбиљнија у ГАК "Народни фронт", а информације о дешавањима у овој болници су противречне.

Професор др Жељко Миковић, директор, изјавио је у петак пре подне да болница ради нормално:

- У четвртак смо имали 34 порођаја, од чега девет царским резом и две хитне операције. И данас је породилиште пуно. Засада имамо довољно људи за редован посао и за дежурства. Можда ће наредне недеље бити потребна помоћ из Земуна и Звездаре, јер су они затворили породилишта због збрињавања пацијената са ковидом 19.

Доктор Предраг Кон је на конференцији у Влади Србије неколико сати касније изнео податак да је 46 запослених у ГАК "Народни фронт" позитивно на вирус, да је укупно 75 медицинара из ове болнице изоловано.

- Ових 46 позитивних били су у контакту са 150 чланова особља "Фронта", али су они без симптома инфекције - рекао је Кон. Раде под надзором и оштрим мерама коришћења заштитне опреме, а просторије се више пута дневно дезинфикују. Др Бранка Николић, заменик директора, рекла је да болница има исти обим посла са смањеним бројем лекара, и да то постиже са смањеним дежурним екипама.

Како "Новости" незванично сазнају, у Инфективној клиници у Београду, короном су инфицирана четири лекара, међу њима и начелница Одељења изолације. Заражених медицинара има и у Ћуприји, а Кон је потврдио да су позитивна по четири лекара и техничара.

У КЦ Војводине лечи се једна докторка Хитне помоћи и једна сестра. У Војводини су оболела и четири епидемиолога.