Шта у време ванредног стања и карантина раде пензионерски функционери: Изолација их тера да телефонирају и пишу мејлове

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

субота, 04. 04. 2020. у 07:37

Шта у време ванредног стања и карантина раде пензионерски функционери: Изолација их тера да телефонирају и пишу мејлове

Фото Н. Скендерија

Сви поштују забрану кретања, а са личног контакта прешли су на разговоре „преко жице”
ПУНЕ три недеље старији од 65 година не смеју да напуштају своје домове. Ова мера уведена је због заштите и очувања њиховог здравља у време пандемије ковида 19. "Новости" вам откривају како карантин проводе пензионерски функционери, односно председници њихових удружења, да ли и за њих важе иста правила и какве су им активности у време ванредног стања.

Милош Грабунџија, председник Удружења пензионера "Независност", каже да су и њему као и осталим старијим од 65 година везане руке.

- Пошаљем покоји мејл, обавим по неколико телефонских разговора у току дана, али то се свакако не може рачунати као озбиљан рад - каже наш саговорник. - Нисмо у могућности као удружење да сада прискочимо пензионерима, да их обилазимо, па нам преостаје једино да им дамо покоји савет.

ПОМОЗИТЕ СТАРИЈИМА НА СЕЛУ МИЛАН Кркобабић, министар у Влади Србије задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије и председник ПУС, апеловао је на задруге и све задругаре на читавој територији Србије да прилагоде рад новонасталој ситуацији због епидемије вируса корона.
- Приоритет нам је да сачувамо животе свих грађана, али ово је и тренутак да покажете солидарност са својим најстаријим комшијама, домаћинима на селу. Помозите посебно старијима од 70 година, који су носиоци чак 110.000 пољопривредних газдинстава у обављању неодложних пролећних послова као што су сетва шећерне репе, кукуруза, соје и сунцокрета. Помозите им и у свим другим радовима на њиви, у пластеницима, воћњацима и стајама...

Зову га, каже, исписници готово свакодневно, а он их упућује на кризне штабове по општинама. Припремио је бројеве телефона да бар на тај начин прискочи у помоћ. И њему, као и већини, храну доносе деца, јер како наглашава "власт је власт и њене одлуке се морају поштовати".

- Много је непознаница у штабовима, нису баш најбоље припремљени за рад са најстаријима. Било је проблема око испоруке помоћи, нарочито у Београду. Пензионери су у време ванредног стања напустили своје станове и прешли код деце, а у штабу имају само адресе из личне карте. Али, покушавамо да се нађемо и решимо све проблеме.

Брине га, каже, велики број превараната који покушавају да у овом тренутку дођу до овлашћења на текуће рачуне пензионера како би им узели пензију, а не допада му се зашто се и код нас, а и у свету у време пандемије ствара јаз између младих и старих.

Ни посланички имунитет не помаже у ванредном стању народном посланику ПУПС, Моми Чолаковићу да изађе и прошета. Његова партија је прилагодила своје активности актуелном стању. Млађи чланови странке су активни на терену, док су старији у својим кућама.

- Све активности као што су рад дневних центара, путовања, одласци у бање, скупови, састанци стопиране су већ првог дана ванредног стања - каже Чолаковић. - Преко месних одбора апелујемо на све да поштују државне мере, саветујемо како да ураде овлашћења за исплату пензија, помажемо око припреме пакета за социјално најугроженије...

Најактивнији међу пензионерским функционерима је Михајло Радовић, који је на челу Удружења синдиката пензионера. Не напушта свој дом, али му то не смета да заједно са својим сарадницима за само 20 дана припреми три броја Информатора удружења и да их проследи на мејл адресе свих чланова, како би их "одржали у сазнању":

- Критички осврт на сваку, па и на тренутну ситуацију, омогућиће нам да и док се излежавамо у својим становима размислимо о многим темама.

Радовић је у контакту са свим другарима из удружења, а себи је у изолацији доделио још једну функцију - разредног старешине.

- Свако друго јутро окренем их телефоном и урадим јутарњу прозивку - открива нам. - Деца су често заузета, морамо да бринемо једни о другима.

Договор је да док трају мере, пре свега због здравља људи, поштују све препоруке. Свако од најстаријих има бар две до три акутне болести најчешће су то проблеми са срцем, са венама, шећером, а ту су и озбиљне године.