ГРУПА интелектуалаца затражила је од патријарха Иринеја да одбрани право верника на литургију и да захтева од државних власти да се временски оквир ограничења слободе кретања прилагоди праву православних верника.

Имајући у виду одлуку Владе о укидању слободе кретања у периоду од суботе у 13 часова до понедељка у пет часова, када се у храмовима служе свете литургије, интелектуалци су тражили да се тај оквир прилагоди праву православних верника, који чине огромну већину становника Србије.

У писму патријарху наводи се да би власт требало да зна, да би према члану 202. Устава Србије свако ограничење слободе вероисповести било противуставно и у условима ванредног стања не сме да се злоупотреби. Наведено је и да је у току Часни пост, као и да предстоји празник Васкрс, када верници одлазе на службе.

- Приносећи Вам ову молбу, пре свега имамо у виду Господњу заповест о Светој тајни евхаристије која се служи и служиће се до самог другог доласка Христовог, али и свесни да је учешће верног народа на Светој литургији неопходно, јер то чини њен смисао - наведено је у петицији.

Писмо патријарху потписали су Слободан Антонић, Миша Ђурковић, Милош Ковић, Часлав Копривица, Душан Пророковић, Срђа Трифковић, Драгана Трифковић... Овај гест изазван је последњим државним мерама против епидемије, али и отварањем кампање у делу јавности усмерене на СПЦ и њене вернике.