Кординатор медицинског особља Ирена Његојевић је у средишту корона вируса који "букти" у Италији. Ова Српкиња је из Бора се ових дана сусрела са свим последицама које пандемија оставља иза себе и свакодневно је на рaсполагању пацијентима у "Clinica Paideia Roma". Она нам је рекла да је стање у болницама као у ноћној мори, да нема заштићених, али нам је открила којој терапији се Италијани сада подвгавају, а даје резултате.

- Радим у Италији где сам завршила медицинску школу и студирам здравствени менаџмент. Здравствени радник сам већ 24.године, координатор сам медицинског особља у приватној болници у Риму - почела је Ирена да прича своју причу за "Новости".

Ирена у тренутцима док пишем текст се налази у првој линији одбране од пандемије и потпуног хаоса који је задесио Италију, али и цело човечанство. Њено искуство је драматично.

- Стање у болницама је налик ноћној мори, ко није у струци нема представу о озбиљности ове ситуације. Болнице су пуне заражених пацијената и особља које је веома изложено. Санитети пристижу, интензивне неге се брже пуне него што се празне и на жалост често до тога долази због смртног исхода. Сирене, санитети, шатори и особље у заштитним оделима... све остало је необична тишина ... Обзиром да већина пацијената на клиници где радим су онколошки пацијенти, имамо велику одговорност да би их заштитили од заразе која би њима нанела најтеже последице. Трудимо се да будемо опрезни и за сада је ситуација по контролом - рекла нам је ова жена која је рођена у Бору, где је живела до марта 1993. године, а за грађане Србије има посебан апел.

- Моја порука за све Србе је да схвате веома озбиљно тренутну ситуацију пандемије. Да буду савесни и одговорни грађани и да се придржавају мера пошто је у питању колективно здравље. Од тога зависи колико ће трајати и какве ће последице бити! Помозите здравственим радницима да би могли свима да пруже потребну помоћ. Сада је најбитнија социјална дистанца!Биће времена за дружење, само да смо сви живи и здрави

Ирена нам је испричала неке од најтежих и најлепших тренутака које ће јој бити урезани у сећању све док је жива. Јер, ипак, овакву катасторфу свет није видео до сада.


- Најтежи моменат ми је био је када су нам доктор и колегиница завршили на интензивној нези и то је био моменат када сам схватила да ово није ружан сан него стварност. Најлепших момената има више, то је солидарност међу колегама, атмосфера је као да смо породица, храбримо једни друге и успевамо да поделимо који осмех испод заштитне маске. Сви нас бодре и подржавају, шаљу нам дивне поруке и гестове тако да нам то пуни срце и даје снагу да издржимо и боримо се у овој вандредној ситуацији.

Ирена нам је открила понешто и о терапији која се спроводи у Италији.

- Што се терапије тиче, нисам упозната са стањем у Србији. Овде је за сада АИФА (Италијанска агенција за лекове) одобрила експериментисање лекова који се користе за реуматски артритис, маларију и САРС. У граду Павиа су почели и са трансфузијом крвне плазме пацијената који су оздравили и створили антитела, пацијентима који су заражени да би имунитатни систем могао да се избори са вирусом.

После свега смо је питали да ли је некада савлада страх.

- Није ме страх за себе али јесте за моје најмилије, због тога сам тужна, али страха нема на послу морам да будемо оптимисти због колега и пацијената.

ИРЕНА ЈЕ ДОБРА ДРУГАРИЦА НАШИМ ВРХУНСКИМ СПОРТИСТИМА

Ирена Његојевић је иначе добра пријатељица са нашим врхунским спортистима. Фудбалери Душан Баста и Филип Ђорђевић су имали ту срећу да упознају Ирену.


- Да, они су моји добри пријатељи. Виђали смо се док су живели у Италији. Одлични момци. Имала сам ту срећу да будем на порођају када се родио Бастин син и оба пута када је Филипова жена, Јована Швоња, порађала. Они су сад у београду, са Бастом сам остала у ближем контакту.