ЧАЧАК – ОД почетка епидемије код 33 пацијента из Моравичког округа изолован је позитиван налаз на КОВИД-19. У Чачку су потврђена 24 случаја, пет у Горњем Милановцу, три у Лучанима и један у Ивањици.

На инфективном одељењу Опште болнице Чачак тренутно су смештена 24 пацијента. У четвртак је било шест пријема у ову здравствену установу, два болесника су послата у Крагујевац пошто имају тежу клиничку слику.До сада је, иначе, на лечење ван Чачка упућено девет пацијената из округа, од којих су шест на респиратору. Са инфективног одељења чачанске болнице отпуштени су болесници којима су брисеви били негативни.

Прочитајте још: У самоизолацији у Србији 74.885 ЉУДИ! Ово је ДЕТАЉАН СПИСАК ПО ГРАДОВИМА, ево где их има највише и која су ЖАРИШТА епидемије!


Шеф Радног тима за прађење ширења заразе вирусом корона на територији Чачка др Михаило Луковић рекао је да ће масовније тестирање које је спроведено у претходна два дана дати јаснију слику о размерама епидемије у Чачку и Моравичком округу. Очекује се да ће током дана стићи резултати анализа за 22 узорка, а у току сутрашњег дана за још 42. Те анализе раде се у новоопремљеној лабораторији у Краљеву.

Са епидемиолошког аспекта ситуација у Чачку је са благим погоршањем, али она није ни близу црног сценарија којег смо се у једном тренутку плашили. Масовно тестирање сасвим сигурно ће повећати број изолованих и оболелих – казао је др Луковић.

Према његовим речима, повећан је и број прегледа у Дому здравља. У ту здравствену установу у четвртак се јавило 26 особа са повишеном температуром.

Вршилац дужности директора Опште болнице у Чачку др Мирослав Сретеновић додао је да ова установа располаже довољном количином заштитне опреме и лекова.

За сада имамо сасвим довољно заштитне опреме и свих лекова који су препоручени за лечење болести ковид-19. Што се тиче капацитета у болници, они су задовољавајући и још увек можемо да се изборимо и са већим приливом пацијената – рекао је др Сретеновић.

Обука особља који ће радити у привременом смештају у хали у Атеници биће данас организована, а у организационом смислу одређен је руководилац, као и услови који морају да се испуне у оваквом објекту, поред неопходно санитарно-хигијеснких услова, то је и обезбеђење приручне апотеке.

Од Полицијске управе Чачак смо сазнали да се у бази за смоизолацију води око 1.000 лица.

Штаб цивине заштите дао је податак да је урађена дезинфекција три обеката Поште Србије, Дома здравља и Полицијске управе.

др Мирослав Сретеновић