ВЛАДА СРБИЈЕ донела је 28. марта одлуку да се да се све мере самоизолације продуже са 14 на 28 дана, а ова мера се прописује свим грађанима Србије, као и странцима са боравишном дозволом, који су ушли у нашу земљу.

Онима којима је претходно већ одређена мера самоизолације од 14 дана, ова одлука се продужује на 28 дана. То практично значи да сви који су при уласку у земљу добили усмено или писмено решење о кућној самоизолацији у трајању од две недеље, изолација аутоматски наставља да тече још две недеље.

Прочитајте још: Стиже помоћ Србији у борби против вируса корона: Први "Иљушин" ПОЛЕТЕО из Москве, Русија шаље 11 авиона са 87 специјалиста, војном техником и медицинском опремом!

Сви грађани и странци са боравишном дозволом, без изузетка, у обавези су да поштују продужени рок кућне самоизолације што ће надлежни органи у наредном периоду редовно проверавати, што позивањем телефоном, што долажењем на кућну адресу.

У 145 места у Србији у самоизолацији је укупно 74.885 људи, преноси Пинк.рс.

Највећи број забележен је у Београду – 15.656, а у главном граду је уједно регистрован највећи број оболелих – готово половина од укупног броја.

Према броју самоизолованих даље следе Нови Сад са 3.827, Лозница са 3.742, Ниш са 2.311 и Прибој са 1.818 људи у самоизолацији.

Прочитајте још: Прва жртва вируса корона у Срему: Мушкарца (65) пребацили у КЦВ после погоршаног стања, није издржао

Ево какво је стање у тренутним жариштима вируса корона: У Чачку је у самоизолацији 953 људи, у Ваљеву 873, а у Ћуприји 353. У Црној Трави је регистрован најмањи број људи у самоизолацији - укупно двоје.

У наставку погледајте и остале податке:

Фото: Пинк.рсПодсећамо, за непоштовање мере самоизолације, односно за кривично дело непоступање по здравственим прописима за време епидемије, може се одредити максимална казна затвора у трајању до три године.

Поред ове казне грађанима се може одредити и новчана казна, а могу се упутити и у три затворске јединице (у Пипроту, Пожаревцу и Вршцу). Тамо је већ, како сазнаје Пинк.рс, смештено 139 људи. У притворској једници у Пироту налази се 30 особа, у Пожаревцу 69, а у Вршцу 40.

У Србији је, према последњем извештају Министарства здравља, од коронавируса оболела 1.171 особа, док је 31 преминула. Најновији подаци о порасту заражених биће изнети данас у 15 сати.

(Пинк.рс)