МОЛЕКУЛАРНИ биолог Игор Штагљар са Универзитета у Торонту говорио је о методи Simple, којом ће, како верују начници, моћи да се идентификују асимптоматичне особе како би се спречило ширење заразе у друштву.

Штагљар каже да се његов тим иначе не бави истраживањем вируса корона, али ова пандемија је ангажовала научнике широм света. Од канадске владе добили су нешто више од милион долара како би неке од својих технологија могли да пренесу у истраживање цовида-19.

Прочитајте још: Овај фактор може бити погубан ПО МЛАДЕ, а нису хроничне болести: Доктор Гојковић открио зашто НИКО није нерањив

- Четири године развијали смо једну методу, названу Simple, која може детектовати протеине, односно протеинске интеракције у било којој живој ћелији и ћелијским течностима. Сада смо у могућности да модификујемо ту методу и путем ње детектујемо антитела која пацијенти стварају против вируса САРС-ЦоВ-2 директно у серуму. Кад нека особа буде заражена, тело почиње да развија антитела након три до четири дана - објаснио је Штагљар, додавши да верују како ће том методом идентификовати не само особе које су заражене него и оне асимптоматичне.

- Асимптоматичне особе су једнако инфективне као они који леже у болници и потребан им је кисеоник. Треба их изоловати како не би инфицирале особе у друштву. Због тога је и уведена социјална изолација - нагласио је.

МЕТОДУ БИ МОГЛИ ДА РАЗВИЈУ ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ, А ЛЕК ИЛИ ВАКЦИНУ ЗА ГОДИНУ ДАНА

- Говоримо о неких шест месеци, можда мање. Направили смо нека прелиминарна истраживања, почели смо пре два месеца. У тиму имам доктора из Вухана. Направио је пар експеримената, функционисало је, направили смо пројекте и добили средства. Свет се мобилисао - рекао је Штагљар, додавши да на Универзитету тренутно ради само пет од триста лабораторија због имплементације социјалног дистанцирања, а тих пет бави се истраживањем вируса корона.

Сматра да су мере у Хрватској добре и да се Хрватска добро носи с пандемијом. Каже да је у Канади ситуација нешто мање рестриктивна.

- Имамо нешто мање од десет тисућа детектованих случајева, нешто мање од три мртва на популацију од једног милиона. За три недеље ћемо бити на врхунцу кривуље. Средином марта су затворене школе и универзитети, предавања држимо онлајн. Живот се скроз променио. Свуда се практикују социјална дистанцирања, у продавницу се пушта један по један. То је једини начин како се заштитити од вируса - немамо лек, немамо вакцину. Тако ће бити наредних дванаест месеци", рекао је научник.

ПРОДАВНИЦЕ ЋЕ ПОЛАКО ПОЧЕТИ ДА СЕ ОТВАРАЈУ НАКОН 2-3 МЕСЕЦА ИЗОЛАЦИЈЕ

Мисли како се још премало зна о вирусу те да је тешко предвидети исход ове пандемије јер се све пројекције заснивају на мерама социјалног изоловања.

- Мислим да ће се након два-три месеца изолације број случајева почети смањивати до те мере да ће бити могуће релаксирати неке аспекте изолације. На пример, људи укључени у есенцијалне послове могли би се вратити у економију. Можда ће полако почети да се отварају дућани који су сада затворени. Међутим, то не значи да ће се ствари вратити у нормалу. Требамо да нађемо баланс између изолације и функционисања тако да се болест не шири експоненцијално. То је оно најважније - казао је, истакнувши да се надају како ће лето успорити ширење вируса.

- Морам нагласити да се неће бити могуће вратити у нормалу док се не пронађе неки лек или вакцина, а то ће бити за најмање дванаест месеци. Морамо се припремити да ће до тог времена наши животи бити промењени - истакао је Штагљар на Н1 телевизији.

ЛЕКОВИ И ВАКЦИНЕ ПРОЛАЗЕ ТРИ ФАЗЕ

Објаснио је да сви лекови и вакцине морају да прођу кроз клиничка тестирања, због чега требамо да чекамо најмање годину дана на лек или вакцину.

- Пола научног света укључено је у идентификацију лека или вакцине. Све то мора проћи интензивна клиничка тестирања. Лекови и вакцине пролазе три фазе. Анализе су дугорочне, потрајаће најмање дванаест месеци да би могли доћи у клинику - рекао је.

О СИТУАЦИЈИ У САД-У: НИЈЕ БЛИСТАВА. ФАЛИ ТЕСТОВА, РЕСПИРАТОРА...


Коментарисао је и епидемију у Сједињеним Државама.

"Ситуација у САД-у није блистава, главни разлог је што је влада до пре седам дана игнорисала. Постоји мањак тестова, респиратора... До пре недељу дана никога у врху владе није било брига што се вирус експоненцијално ширио. Према најконзервативнијим предвиђањима у следећа четири месеца биће око сто до двеста хиљада мртвих од последица инфекције - рекао је, додавши да је то јако жалосно за тако развијену земљу.