БЕОГРАД - У КЦ Војводина ниједан лекар није заражен новим вирусом корона, каже покрајински секретар за здравство проф. Зоран Гојковић и додаје да је хала 1 Новосадског сајма спремна за пријем 1.000 заражених ЦОВИД-19 и да ће пријем првих пацијената почети у наредних 48 сати.

Он је нагласио да здравствени радници имају довољно заштитне опреме, да лекари и сестре који раде у ковид центрима имају заштитне скафандере и сву неопходну додатну опрему, да лекари који раде са пацијентима који имају респираторне инфекције имају маске, мантиле за једнократну употребу, визире.

Наводи да се један број здравствених радника у Србији заразио јер су пацијенти прикривали да имају симптоме респироторне инфекције, да се дешавало да дођу због уганућа ноге или напада слепог црева, а прећуте да имају повишену температуру.

"Молили смо грађане да нам не крију симптоме, већ да кажу то на пријему. Такође, здравствени радници су били у контакту и ван посла са клицоношима", навео је он за Тв Пинк.

Истиче да у КЦВ ниједан лекар није заражен новим корона вирусом и да то говори о степену заштите коју имају здравствену радници који раде у ковид центрима.

Напомиње и да је Светска здравствена организација рекла да сва заштитна опрема која је данас на располагању здравственим радницима не штити 100 одсто од вируса, већ да су заштићени 95 одсто.

Покрајински секретар за здравство је нагласио да је хала 1 Новосадског сајма спремна да прими 1.000 заражених пацијената, који имају лакшу клиничку слику, да је у плану да буде ангажовано 200 лекара и 600 медицинских сестара са територије целе Војводине.