Професор др Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство, упозорио је да је коронавирус најопаснији за особе старије животне доби, као да напада и млађе особе.

Др Гојковић је рекао да су сви од почетка говорили да се о вирусу корона релативно мало зна, али да се лечењем пацијената та сазнања повећавају.

- Наравно, он је најопаснији за особе старије животне доби, али не бира ни млађе, поготово оне који имају смањени имунитет, који имају придружене болести, код којих је доза вируса којем су изложени велика - изјавио је Гојковић за Ново јутро ТВ Пинк.

Прочитајте још: Прва жртва вируса корона у Срему: Мушкарца (65) пребацили у КЦВ после погоршаног стања, није издржао

Како додаје, најтежи пацијенти су они који су били изложени великој дози вируса.

- Према нашим искуствима свих пацијената које смо имали, критично и најтежи пацијенти, поготово млађе животне доби, јесу они који су били изложени великој дози вируса. Били су у дуготрајном блиском контакту с неким ко је оболео или су били у затвореној просторији, сви ти случајеви говоре колика је експоненцијална доза вируса којем смо изложени - таква ће бити и клиничка слика - уз све досадашње пропратне ствари - рекао је др Гојковић.

Гојковић је казао да деца и млади људи не испољавају теже клиничке слике.

- Они много мање обољевају... Клиничке слике њихове су веома благе, али су епидемиолошки јако опасни зато што су преносиоци вируса. Они су клицоноше, не испољавају никакве симптоме, то је клинички добро - рекао је Гојковић и додао:

- Оно што је најважнија ствар која нам даје наду јесте да су све мере које смо предузели успеле да дају нешто што ниједна друга земља нема, иако не волим да поредим. Ми смо, на срећу, пре неколико година уложили новчана средства у заводе за јавно здравље, и то нам се враћа, јер је епидемиологија постала архаична наука... САРС, МЕРС су остали уско локализовани, свет је заборавио на то, а наша срећа је што смо задржали јавно здравље и добру епидемиолошку службу.

Говорећи о лажној вести да КЦ Војводине нема потребну опрему, Гојковић је рекао да Србија има Закон о заразним болестима који говори о томе да се лажне вести не смеју ширити.

Др Гојковић је изјавио да је након што се појавила та вест КЦ Војводине одмах издао саопштење да је то апсолутно ван свих стандарда, да је то нешто што не одговара истини, да је то једна гнусна лаж.

- Клинички центар изузетно добро ради у овом временском периоду, опремљен је најсавременијом опремом. Покрајинска влада и Република Србија је у последње три, четири године огромна средства уложила у Клинички центар - казао је Гојковић.

Како додаје, купљена је најсавременија опрема, просторије су опремљене на светском нивоу.

- Тако нешто да се појави је ван свих стандарда - оценио је Гојковић.

Према његовим речима, неким људима одговара да овде буде проблема, да Србија не буде нормална земља.

- Нама је брига и интерес здравље и живот наших грађана, јер без здравих и живих људи нема ни економије ни процвата, ни друштва. Овде је ништа друго до политиканство, егзибиција - навео је Гојковић и додао да новинарку која је написала ту лажну вест никада није видео.

(pink.rs)