ВИШЕ од 4.000 наших људи се до сада, током епидемије новог вируса, уз помоћ Владе Србије вратило у домовину, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић. Према његовим речима, нико више није заглављен на аеродромима и границама, а ради се и на враћању српских држављана који су остали без посла у иностранству. Према подацима МСП, оних који су се јавили за повратак у овом тренутку има 1.363.

У току првог дана априла у земљу је стигло чак 450 наших држављана: из Израела 40, из Беча 144, из Подгорице 81, из Штутгарта 180. Јуче су допутовали и из Париза и Амстердама, а у наредним данима биће летова за Берлин, Франкфурт, Москву, Варшаву и Братиславу.

Дачић је нагласио да Влада "не може да организује повратак сваког на кугли земаљској", и да су авиони "Ер Србије" ангажовани на допремању медицинске опреме коју купујемо или добијамо из донација.

- У четвртак је обустављен међународни саобраћај, a приоритет су били они који су заглављени на аеродромима и то пре свега деца, ученици, студенти, болесни, људи на службеним путовањима, туристи и тај задатак је обављен. Сада нам се јављају они који су остали без посла и желе да се врате - каже шеф дипломатије.

Како је нагласио, у договору са председником државе праве се приоритети, а укључени су и Министарство саобраћаја, МУП, Министарство здравља.

Такође је нагласио да су летови "Ер Србије" хуманитарни, што се за друге земље не би могло рећи.

Према подацима МСП, око 80 наших људи чека повратак са Тајланда. Последњих дана у земљу се вратило њих стотинак, преко Букурешта и Истанбула. Међутим, како каже наш почасни конзул у овој земљи Александар Радуловић, неки су ипак одлучили да остану у Бангкоку док не прође пандемија короне.

У АМЕРИЦИ 700

СРПСКИХ држављана који желе да се врате, према подацима МСП, тренутно има у Индији 65, на Малдивима 23, Индонезији 53, Тајланду 80, Вијетнаму 16, Аустралији 133, Алжиру 17, Египту 25, Сомалији 7. Има их и у Нигерији 145 (радници "Енергопројекта"), Исланду 10, Португалији 32, Мексику 19, Конгу 13, Јапану 11, Танзанији 10, Сејшелима 4 и САД 700.