ДОБРО вече, ја сам Славица Ђукић Дејановић, психијатар. Реците ми нешто о себи.
Овако углавном почињу разговори, које министарка за популациону политику, свако вече између 21.00 и 22.30, док је и сама у изолацији, води са грађанима како би се лакше изборили са проблемима током ванредног стања због пандемије вируса корона. Синоћ их је било 23 на која је Славица Ђукић Дејановићодговорила и 557 "пропуштених", а за претходна три дана, више од хиљаду и по.

С друге стране иза слушалице чује се плач, стрепња, зебња, али има и смеха. Јер, ваља се у овим тренуцима и нашалити. Од питања о несаници, знацима које тело показује од страха, проблемима у дисању, треба ли узимати лекове, долази се и до оних: "Шта вам треба да се са нама млатите?"

- Зову људи који осећају реалне страхове. Они имају између 25 и 45 година и страх их је да не унесу вирус старијима и деци о којима брину, посебно ако живе у мањим просторима. Затим, они којима страх узрокује физиолошке проблеме, напетост, несаницу, заносе се док ходају, лупа им срце. Онда одлазе код лекара мислећи да имају корону. Објашњавам им да је то на психолошкој бази, радимо вежбе дисања и опуштања мишића - прича нам Славица Ђукић Дејановић.

Следећа група су људи који имају проблем са несаницом, а иначе су добро спавали. Они добијају савет да не смеју током дана ни да трену, како да имитирају ритам сна, да је ноћ за спавање и да ако се пробуде током ноћи, узму неку књигу, а не одмах лекове за спавање.
БРОЈ БРОЈ на који можете тражити савет од министарке и неуропсихијатра Славице Ђукић Дејановић је 0648737322.

- После пет часова никако не треба да узимају кафу или кока-колу, које разбуђују. Зову и они који су већ имали сусрет са психијатрима и питају за лекове, да ли да мењају терапију, повећавају дозе. Онима који се жале на социјални и економски статус се захвалим и кажем да ово није телефон за њихове проблеме - каже Славица Ђукић Дејановић, и додаје да 60 одсто људи "пали" камеру и гледају се док разговарају, док 40 одсто то не жели.

Онима који су јуче били упорни и нису успели да добију везу ни после десет позива, одговорала је на поруке, до поноћи. А, када са друге стране чује плач и речи - не знам како да почнем, Славица Ђукић Дејановић каже: "Почећу ја. Зар мислите да ја не плачем?".

КАКО ДА СЕ УДВАРАМ ЖЕНИ?

НАЈВИШЕ шале било је на тему беба.

- Један човек ме је питао: "Кажите ми како да се удварам својој жени?" А, онда су тражили и објашњења зашто мислим да смо ми различити од Кинеза који су се доста разводили током изолације, па очекујем да после ванредног стања буде више деце.

Рекла сам да смо ми културолошки тотално различити од њих - прича нам Славица Ђукић Дејановић.