Оценом да је болница припремљена “јако добро”, шесточлани тим медицинских стручњака из Кине завршио је данас посету Војномедицинском центру Карабурма у Београду, болници која је уређена по свим стандардима за лечење средње и најтеже оболелих пацијената од вируса Covid-19. Болница је устројена за само 10 дана по наређењу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића.


- У Србији смо у разговору са колегама и другим људима осетили да се Срби изузетно труде и напорно раде како би успели да се правилно заштите и изборе са корона вирусом. Овај систем заштите и лечења болесника је све бољи и бољи. Ми смо током разговора са нашим колегама пренели своја искуства и поуке које смо извукли у Кини током процеса лечења пацијената. Наши предлози и инструкције примењени су у овој болници тако да сматрамо да је све урађено заиста јако добро – нагласио је након обиласка проф. др Лин Бинглианг, заменик начелника Инфективне клинике Треће придружене болнице Универзитета Сун Јанг Сен.


- Размишљало се, такође, о три зоне које морају бити подељене. У једној “зараженој зони” боравиће пацијенти, друга “чиста зона” намењена је медицинском особљу, а између те две зоне мора да постоји “тампон зона” где ће се лекари пресвлачити. Имајући у виду да постоји улаз за пацијенте, улаз за лекаре и ове три зоне, сматрамо да је овде направљен одличан распоред – нагласио је професор Лин.


У болници на ВМЦ Карабурма, како је оценио, посебна пажња посвећена је и битним детаљима, јер је предвиђено да када медицинско особље заврши са послом и скида заштитну опрему, у постављеним огледалима могу да виде да ли на правилан начин скидају заштитну опрему. Према његовим речима, приступ који је примењен прави је хуманистички приступ послу.


Шесточлну делегацију експерата из Кине дочекали су помоћник министра за политику одбране мр Милан Ранковић и начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др Угљеша Јовичић, а кроз болницу на ВМЦ Карабурма делегацију је провео командант Војне болнице Карабурма потпуковник др Иво Удовичић, који им је представио капацитете и начин на који је болница организована и адаптирана за потребе збрињавања и лечења средње и тешко оболелих пацијената од вируса Covid-19.