МИСЛИО да смо на време кренули са тешким мерама. И да нас је то сачувало и да нам је пружило шансу - истакао је председник и додао да је поносан на наше лекаре.

Хвала грађанима Србије, за које имам још једну поруку. Хвала на одговорности на 95 посто дивних људи који знају да се ми овде боримо за животе, а не за власт.

То што тражимо није зато што смо садити него зато што то спасава људске животе.

Маски имамо довољно, а производили смо их и сами уз помоћ те машине коју су нам Кинези помогли да набавимо - нагласио је Вучић.

Тражим од Владе да обезбеди потпуну слободу информисања - истакао је председник.


ЈАВИТЕ СЕ ОДМАХ, НИЈЕ СРАМОТА БИТИ ЗАРАЖЕН

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да имамо више потврђених случајева Kовида 19, јер се тестира све већи број људи, па ће, са још већим бројем тестирања бити и већег броја заражених, јер је, каже, жеља да се све заврши што пре, а не да се обмањују грађани.

Kако је рекао, констатовано је да немамо тзв. недефинисане узроке смрти, што је случај у неким земљама, у којима сада има двоструко више преминулих од грипа или од неких других болести, него иначе.

"Ми се понашамо одговорно. Живот грађана је важнији него шта ће да пише на папиру", нагласио је председник Србије.

Вучић је напоменуо и да нико више не чека на резултат теста дуже од 24 сата.

Апеловао је на све да се лекарима јаве на почетку, чим осете неке симптоме, јер ако не предузму ништа и касно се јаве, све је теже - плућа буду разорена, па откажу бубрези и на крају .

"Није срамота бити заражен, од тога се излечите брзо. Само се пријавите", замолио је Вучић.

Додао је и да не треба бежати од Сајма, који је, каже, најбоља болница, јер су ту лаки случајеви, те да не разуме критике на рачун хране на Сајму да је "војничка"...

Вучић је навео да је важно говорити истину грађанима, јер ће они то разумети.

"Не мислим да задржавање или притвор било шта, на било који начин, решава. Важно је показивати људима резултате рада, чак и када грешите, јер људи виде колико се неко бори и шта све чини. За све друго, немам одговор", рекао је Вучић.

У ЋУПРИЈИ ИМА ОПРЕМЕ, ЈАВИТЕ ГДЕ НЕМА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да у болници у Ћуприји има довољно медицинске и заштитне опреме, као и у другим здравственим установама и позвао све да се, ако то није случај, јаве влади и кризном штабу, пошто опреме има довољно.

Вучић је истакао да имамо огромне резерве опреме и додао да и вечерас она стиже у магацине јер стално пристижу нови авиони.

"Имамо свега, све смо набавили", рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на коментар новинара да је један лекар преминуо од короне у болници у Цхуприји и да је тамо тај вирус ушао у скоро сва одељења, као и да двојица лекара јавно тврде да када се у болници појавила корона да нису добили јасне инструкције од Министраства здравља шта и како треба да раде, као и да немају адекватну опрему и да су били принуђени да раде, иако су били у контакту са заражним колегом који је имао корону.

Вучић је рекао да није лекар и да не може да говори о терапијским протоколима.

"Али, знам да у Ћуприји данас имате опреме колико хоћте и какве хоћете, а да ли је Министарство здравља дало и рекло... да ли је било вако или онако, ја то стварно не знам. За опрему, можемо сада да одемо и да видите да су им пуни магацини опреме и да су их поделили здравственом особљу", поручио је Вучић новинару.

Додао је да не може са 100 одсто сигурности да каже да ли има још болница да им није евентуално достављена опрема и зато је позвао све установе да се јаве ако је нису добили.

Заменица директора Института Батут Дарија Kисић Тепавчевић је рекла да је обољевање здравствених радника део професионалног ризика и да се на почетку епидемије већина здравствених радника који су оболели заразила у приватном животу.

"Суштина је препознати га и изоловати га да би се спречило преношење на пацијенте", рекла је она и истакла је да се у том случају врши прерасподела, а све како не би болнице постале жаришта вируса.


НА КиМ ОТИШЛИ ЛЕКАРИ ИЗ БЕОГРАДА ДА ПОМОГНУ ПРОТИВ КОРОНЕ

Девет медицинских радника отишло је данас на Kосово и Метохију како би помогли у борби против корона вируса, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да су они тек данас пуштени да уђу на територију KиМ.

"Данас све што је било камиона, наших и њихових, све су пустили, ваљда је таква ситуација и пустили су нам и наше лекаре да прођу", рекао је Вучић.

Истакао је да се лекарима диви на храбрости и на томе што су показали шта је Хипократова заклетва али и колико воле свој народ.

"Нашем народу на KиМ могу да поручим само то да смо уз њих, као и уз било који други део наше земље", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

На питање каква је епидемиолошка ситуација у српским срединама на KиМ, заменица директора Института за јавно здравље Милан Јовановић Батут, Дарија Kисић Тепавчевић, рекла је да се у свим деловима земље ради интензиван епидемиолошки надзор, у циљу сагледавања колико је оптерећење болешћу у појединим деловима земље.

"Посебна пажња јесте усмерена ка том делу наше земље и у том смислу су додатни тимови у току јучерашњег дана отишли на подручје KиМ", рекла је Kисић и додала да у овом моменту не може да изнесе тачне податке.

Она је навела да се континуирано прати оболевање и умирање у циљу спречавања инфекције, исто као и у осталим деловима земље.

На питање колико се пацијената са KиМ лечи на Kлиници за инфективне и тропске болести у Београду, начелник те клинике Горан Стевановић рекао је да се најтежи болесници са KиМ лече у KЦ Ниш јер је то најближи центар који може да пружи помоћ.

Додао је да је то одлучено јер људи са тешком клиничком сликом не могу да издрже дужи транспорт.

"Радили смо доста на појачању тимова на KиМ", рекао је Стевановић и додао да су на KиМ отишли стручњаци из Београда, између осталих и један инфектолог, редовни професор Универзитета у Београду.

"Радимо на појачавању могућности и капацитета здравствене службе, али и дамобилишемо капацитете у најближој здравственој установи која може да пружи помоћ, а то је Ниш", рекао је Вучић