ЗАШТИТНИК грађана Зоран Пашалић оценио је данас да су бескрупулозне увреде, које су на рачун заменице директора Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батуту” Дарије Кисић Тепавчевић, претходних дана упућиване путем друштвених мрежа.

У саопштењу достављеном медијима, Пашалић наводи да је она у тим објавама називана “најпогрднијим именима и да је на најпримитивнији начин коментарисан њен изглед и порекло”.

Прочитајте још: „Могли смо да спречимо већину инфекција и смртних исхода”: Докторка Кисић Тепавчевић пореди Србију са другим земљама

Према његовим речима, такви коментари потврђују колико је мизогинија чврсто и дубоко укорењена у нашем друштву.

- Др Кисић Тепавчевић, која свакодневно, заједно са другим лекарима, обавештава јавност о ситуацији у вези са епидемијом корона вируса у Србији, постала је жртва најбестиднијег напада, само због тога што је жена - рекао је Пашалић.

Фото: Танјуг

Истиче да су таквим коментарима, по правилу изложене жене, нарочито, каже, оне на важним и одговорним функцијама, што недвосмислено говори о нетрпељивом и дискриминторном односу заједнице према женама.

- Забрињавајући је степен мржње којој су жене у јавности изложене. Забрињава и чињеница да се жени не дозвољава да њене професионалне рефернце буду једино мерило и критеријум за обављање важних функција, па последично и њених иступања у јавности - нагласио је Пашалић.

Прочитајте још: Ово је Влада Бјелогрлић, пријатељ председника Вучића који је данас ПРЕМИНУО од вируса корона

Подсећа да је Институција Заштитника грађана и раније упозоравала да је јавни простор у Србији недопустиво толерантан према сексистичким изјавама и ставовима.

Фото:Танјуг

Пашалић је указао на потребу искорењивања таквог говора и позива најпре учеснике у јавном животу, а онда и грађане и кориснике друштвених мрежа, да се уздрже од изјава и коментара који вређају, понижавају и нападају, а надлежне да се оштро супротставе таквој пракси.

ПОРЕКЛО ДАРИЈЕ КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ

Дарија Кисић Тепавчевић пореклом је из околине Требиња, тачније из Билеће, а до рата је живела у Сарајеву.