Србија ће моћи да тестира више узорака на ЦОВИД-19 него раније захваљујући систему референтних лабораторија које је опремила Европска унија, па ће епидемиолози у Србији моћи брже да контролишу ширење ове опасне болести.

Међу опремом коју је ЕУ донирала налази се и роботизовани систем за руковање узорцима који значајно олакшава процес тестирања и чини га безбеднијим.

Тестирања узорака на корона вирус почело је и у Дирекцији за националне референтне лабораторије у Батајници (код Београда), потврдило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије. Ове лабораторије намењене су и опремљене за испитивање безбедности хране, али имају и капацитете за проверу присуства вируса кроз ПЦР тестове.

У изградњу и опремање Референтне лабораторије у Батајници, Европска унија је уложила 7.5 милиона евра, док је Србија уложила 3 милиона евра У додатно тестирање на ЦОВИД19 биће укључене и специјализоване лабораторије ветеринарских института у Новом Саду, Нишу и Краљеву којима је ЕУ ранијих година финансијски помагала.

“Током протекле две деценије, ЕУ је увек подржавала Србију у модернизацији земље. Сец́ам се када сам прошле године посетио лабораторију у Батајници са представницима српских власти. Ова лабораторија је добила 7,5 милиона евра ЕУ донација за реновирање комплекса, опремање високотехнолошким машинама и роботима, као и пружање техничке помоц́и. Првобитно је осмишљена за тестирање млека и других прехрамбених производа, како би се обезбедило да храна до које долазе људи у Србији буде безбедна, хранљива и квалитетна.

- Изузетно сам срец́ан што видим да ова лабораторија коју је финансирала ЕУ сада пружа кључну експертизу у борби против глобалне пандемије. Скидам капу паметним српским инжењерима и добро обученом особљу које је успело да ове роботе трансформише у опрему за брзо и сигурно тесирање узорака на ЦОВИД-19. Речено ми је да лабораторија може да уради до 1.000 тестова дневно. Ово је невероватно успех“, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици.

„Роботи нам убрзавају посао и штите нам људе, како не би морали да раде са штетним материјалом. То је машина која путем роботске руке узима узорак, сређује га и третира“, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић у емисији Фокус на Б92.

Правовремено проналажење позитивних на вирус САРС-ЦоВ-2 помаже и зараженима, пошто може почети праћење њиховог здравственог стања, али омогућава и њихову изолацију, посматрање њихових контаката и смањивање потенцијала ширења болести.

Тестирање узорака на корона вирус до пре неколико дана је рађено само у Институту „Торлак“ у Београду и Институту за јавно здравље Војводине, али су због пораста броја оболелих тестирања почела и у Институту за јавно здравље Ниш и у Клиничком центру Србије. Према подацима Министарства здравља, од почетка епидемије у Србији је тестирано преко 3500 људи, а званичници су најавили да ће се тај број у наредним данима значајно повећати.

(europa.rs)