ПРИВОЂЕЊЕ новинарке портала Nova.rs Ане Лалић није једини случај у ком су припадници седме силе одговарали пред државом због објављених текстова.

Треба подсетити на случај тадашње новинарке “Националног грађанског“ листа Јелене Спасић и њеног уредника Милорада Бојовића, против којих је 2011. године подигнута оптужница због текста под насловом „Државни органи потпуно неспремни за рат“.

Прочитајте још: Novinarka portala Nova.rs puštena na slobodu


Тада је Тужилаштво у Новом Саду навело да је текст сачињен на основу поверљивог извештаја Министарства одбране о стању припрема за одбрану земље, „нанео штету безбедности Србије“.

У међувремену је Тужилаштво одустало од хитног и тајног суђења Јелени Спасић, а тадашњи Повереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић објаснио је да посао новинара није да чува тајне већ да их сазнаје и објављује

У то време је министар одбране био Драган Шутановац из Демократске странке. Ово није била једини пут да му је засметало неко извештавање

Наиме, Шутановац је у мају 2012. запретио тужбом “Пиштаљци” због текста о повољном кредиту који је његов брат од стрица добио од Фонда за развој који контролише Влада Србије.