Државни секретар Векић: На Сајму 53 пацијента, најмлађи има 19 година

Танјуг

четвртак, 02. 04. 2020. у 09:27

Државни секретар Векић: На Сајму 53 пацијента, најмлађи има 19 година

Фото МО Србије

У импровизованој болници на Београдском сајму тренутно је збринуто 53 пацијента, који су позитивни на ЦОВИД-19 и имају блажу клиничку слику, каже државни секретар Министарства здравља Берислав Векић
У импровизованој болници на Београдском сајму тренутно је збринуто 53 пацијента, који су позитивни на ЦОВИД-19 и имају блажу клиничку слику, каже државни секретар Министарства здравља Берислав Векић.


Он је нагласио да је на Сајму тренутно 40 мушкараца и 13 жена, да најмлађи пацијент има 19 година, а најстарији 71 годину.


Припремају се, како је рекао, и други спортски центри у Београду који ће бити претворени у импровизоване болнице за пријем лакших пацијената заражених новим вирусом корона.


Наводи да су у свим домовима здравља у Србији почеле да раде ковид амбуланте, које ће бити отворене од 7 до 22 сата, где ће се пацијентима, код којих постоји сумња на заразу, мерити температура, урадити рендгентски снимак плућа, лабораторија.


"У највећим домовима здравља у Србији почеће да се раде и тестирања на ЦОВИД-19. За викенд ће почети прерасподела тестова у те домове здравља", рекао је Векић за Пинк и додао да су здравствени радници прошли обуку за узимање брисева.


Заштита здравствених радника који су у контакту са зараженима је најважнија, истакао је Векић и додао да је јасно дефинисано који ниво заштите мора да има сваки здравствени радник.


Наводи да се мало причало а да је веома важно како здравствени радници, који брину о зараженим пацијентима, облаче и скидају заштитну опрему.


Обуку су прошли и за то, а посебно је важно скидање опреме, јер како је рекао, током скидања скафандера, каљача, маске, униформе може доћи до контаминације и да се инфекција прошири.

Коментари (1)