Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да ће на данашњој заједничкој седници два кризна штаба бити размотрено да ли је потребно предузимати даље мере у борби против корона вируса.

Упитана да ли постоје неке мере које се могу предузети до увођења 24-очасовног полицијског часа, Брнабић је одговорила потврдно и додала да ће оне бити данас размотрене.

Прочитајте још: Влада повлачи одлуку о информисању током ванредног стања

"Постоје још неке мере. Мере о којима смо причали - да ли је то затварање зазришта да се вирус не би проширио у неким градовима где немамо и даље ниједног зараженог. Постоје још неке мере до потпуне забране кретања осим до продавнице и апотека викендима, када видимо да је нагора ситуација у дисциплини. Постоје још мере пре увођења 24-очасовног полицијског час, а неке ћемо размотрити данас", рекла је она.

Грађани ће, према њеним речима, бити информисани да би знали да се организују и зато нема потребе за паником.

"Чини ми се да као друштво све боље функционишемо. Свака недисциплина ће нас скупо коштати, као што смо од почетка рекли. Сада када смо смо ушли у ову четврту недељу потребна нам је гвоздена дисциплина и ову борбу не могу да победе лекари и здравствени систем, ни влада, а ни председник, сами, колико год зашитне опреме набавили. Ово морамо да победимо заједно, и сваки појединац има личну одговорност", казала је она.

Брнабић је истакла да је потребна солидарност грађана, и да ће, што смо дисциплинованији бити мање рестриктивних мера, али да у супротном се држава неће либити да доноси још рестриктивније мере.

Захвалила је великом броју грађана који се придржавао мера и указала да у Београду, који је огромно жариште, постоје проблеми, посебно викендом.

"Није проблем да кршите полицијски час, да се маскирате, већ да тиме што то чините угрожавате И вас И неке друге људе. Нисте солидарни са другима", поручила је Брнабић.

Брнабић је, у јутарњем програму РТС-а, казала да постоје медији који ће сваки пут наћи нешто лоше у томе како се Србија бори било с чим, од еконимије до сада овог.

"Када причам о томе желим да захвалим свим лекарим, њиховим тимовима, свим медицинским радницима, научницима. То је озбиљна борба и јесте ратно стање. Када причамо о тим бројевима онда бих замолила људе да погледају како изгледа у Србији, како се добро бори, у односу на како то изгледа у неким земљама региона и богатијим друштвима, па да онда да причају како Србија стоји”, поручила је она.

Брнабић је подсетила да у Италији има 13.155 мртвих и да тај број стално расте, да Србија прати тамошње стање пре свега да види шта може да очекује код себе И то спречи.

"Тамо је стопа смртности 12 одсто, у Шпанији 9, Француској 7, Швајцарској 2,69, а у Србији 2,64. Бољи смо и од Мађарске која се фантастично бори, где је стопа смртности 3,8, као и од БиХ где је стопа 2,8, у Северној Македонији 3,1. Не постоји ни трачак истине у томе што неки људи причају. Не знам на основу којих података и којих статистика, није то по броју становника, оболелих, већ према неким другим који воле да изокрену и кажу да је Србија најгора. Србија није најгора и боримо се да то не буде и неће бити", нагласила је она.

Премијерка је исатакла да се држава не бори за што мање бројеве, не упоређује се са другим земљама, већ се бори за сваки људски живот.

Изразила је жаљење што мора да брани здавство и здравствене раднике од "таквих глупости и лажи које су лако проверљиве".