Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић рекао је да су из Берна и Цириха два аутобуса, са укупно 45 путника, кренула за Србију, као и да још око 500 наших држављана жели да се врати кући.


"Управо јуче је један аутобус кренуо је из Берна са 23 путника, прикључио се другом у Цириху где су била 22 путника, јер препоруке да у превозу буде одређена размак између људи. Дакле, укупно 45, сви имају маске, рукавице, ми смо преко министарства спољних послова обезбедили транзитне дозволе за Аустрију, Немачку, Словенију и Хрватску и очекујемо да у наредних 10-12 сати дођу у Србију", рекао је Брадић Танјугу.


Како је навео, то је само прва група јер се још око 500 људи се пријавило за повратак.


"Ми и даље сређујемо спискове, приоритетне листе према инструкцијама министарства спољних послова, постоје категорије лица који имају приоритет. Прво лекари, медицинске сестре који желе да се врате у Србију и помогну колегама у борби против вируса корона, затим ђаци, студенти, мајке са малолетном децом, хронични болесници", каже он.


На подручју конзулата у Цириху, каже, има још неких 340-350 људи који су изразили жељу да се врате и на конзуларном подручју у Берну око 170 људи, те да се тражи најреалнији и најбржи начин да се људи врате.


Брадић каже да у Швајцарској према последњим подацима има 17.190 оболелих, а да је преминуло 461 лице.


"Швајцарска има 26 кантона, у три-ли четири је изузетно тешка ситуација, али има и неколико где није регистрован ниједан преминули".


Амбасадор каже да су двојица Срба из Мисије у Женеви, који су заражени добро.


"Колико знам колегама је боље, овај други који је изашао из болнице је у добром стању, без температуре и то је најважније".


У Швајцарској је од 19. марта на снази ванредно стање, подсећа Брадић и каже да су мере увођене постепено.


"Прво су отказивани велики скупови и утакмице, па скупови преко 100, па преко 50 људи и сада су затворене школе, продавнице, сем прехрамбених продавница, бензиских пумпи, апотека, пошти и банки", каже он.


Продавнице, наводи, углавном раде до 18 или 20 сата, у неким кантонима било је и захтева да се заустави и рад у предузећима, али проблем је што је Швајцарска у векликој мери зависна од стране радне снаге.


"У нормалним околностима сваки дан у земљу улази око 330.000 људи, из Немачке, Француске, Италије, Аустрије, контролишу се на границама, али сви који имају радну дозволу улазе, део ради од куће. Не постоји забрана изласка, али је препоручено старијим од 65 да се што мање крећу, апотека, одлазак код лекара", објашњава Брадић.


Истиче да су, гледајући статистику, бројке оболелих нешто више него у Аустрији која је сличне величине, да процентуално то може да се пореди са неким другим земљама и додаје да се Швајцарци генерално више брину о финансијско економским последицама кризе.


"Једно време било је тешко набавити маске и дезинфекциона средства, људи се сналазе, онлине, наручене су две линије из Кине, плус из Кине и Индије, из фабрика где се производе сировине за хемијску и фармацеутску индустрију која је веома јака. Једноставно, овде је атмосфера и даље опуштена, али цифре су такве, какве су", каже он.


Влада је, наравно реаговала и са економским мерама, прво је спремљен пакет од 10 милијарди франака помоћи, али брзо је повећан на 42 милијарде.


"Донели су одлуку да се малим и средњим предузећима по убрзаној и скраћеној процедури, буквално за пола сата, одобравају кредиит до 500.000 франака, за које гарантује држава са нултом каматном стопом, рок враћања је до пет година, изузетно до седам. Износ кредита може да буде до 10 одсто промета фирми. За већа предузећа су пакети до 20 милиона франака, при чему се наравно гледа бонитет фирме, држава гарантује 85 одсто за такве кредите, а банка сноси 15 одсто ризика. Камата је између 0,5 и 0,9 одсто, могуће је и одлагање пореза, неће бити наплаћиване затезне камате. После 19. априла до кад важи ванредне стање направиће се анализа, па ће се видети даљи кораци", закључио је Брадић.