ИЗНОСИ које су родитељи претходних месеци уплаћивали за рекреативну наставу и екскурзије неће бити враћени, али неће ни пропасти. Ђаци од првог до седмог разреда уплаћени новац искористиће наредне школске године, односно, само ће наставити са уплатама тамо где су стали када је проглашено ванредно стање. Исто ће бити и са ђацима од првог до трећег разреда средње школе или гимназије. Мали и велики матуранти, међутим, издвојени новац неће моћи да искористе. Њихови родитељи добиће ваучере које ће моћи накнадно да употребе.


Ови предлози су на столу институција надлежних за решење проблема већ уплаћених рата за екскурзије и рекреативну наставу. Директор ЈУТА Александар Сеничић каже да за ово питање влада велико интересовање родитеља који су рате уплаћивали још од септембра.


- Новац је немогуће вратити. Криза се одразила на све, и хотели којима су агенције већ платиле једноставно немају средстава - каже Сеничић. - Решење је да деца уплаћене рате искористе наредне године.


На пример, ако је од прошлог септембра прошле године уплаћивана рата за дечје одмаралиште или екскурзију, родитељи ће од септембра ове године само наставити са уплаћивањем преосталих рата, а деца ће ићи тамо где је већ одређено у термину који одреде директор школе и Савет родитеља.


- Ученицима осмог и четвртог разреда средње школе новац ће бити надокнађен кроз ваучере који ће моћи да се искористе у хотелу за који су уплаћиване рате. Те ваучере у Европи већ зову "корона ваучери" - каже Сеничић, уз напомену да за ове предлоге имају подршку Министарства просвете.


Директори школа поручују родитељима да новац сигурно неће пропасти.


- Рекреативна настава и екскурзије реализоваће се под истим условима и по истој цени, а распоред путовања биће познат када ванредно стање буде обустављено. Деца ће путовати редом како је било и планирано, и то највероватније већ од септембра - објашњава директорка ОШ "Бора Станковић" Рада Ракочевић.


АГЕНЦИЈЕ НЕМОЋНЕ


ЗВАНИЧАН предлог за решење проблема унапред издвојеног новца за ђачка путовања биће формулисан за петнаестак дана. Александар Сеничић апелује на родитеље да од агенција не захтевају повраћај новца.

- Пандемија је глобални проблем, а хотели у целој Европи су без новца. Људи неће да прихвате реалност да се новац може вратити само кад га има. Најважније је да оно што је уплаћено неће пропасти - каже Сеничић.