Заменица Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" докторка Дарија Кисић Тепавчевић апеловала је поново на све грађане, свих старосних доби, јер како каже, нема правила када се ради о корона вирусу.

- Млади људи често греше, сви они мисле "Па неће ваљда мене". Треба да се зна, има младих и претходно здравих особа који су сада на респиратору. Ово је веома опасан вирус и треба се одговорно понашати. Зато су неопходне све ове мере, јер колико год да се прича о томе, све емисије су посвећене сада коронавирусу, ми опет имамо неодговорне појединце - нагласила је докторка Дарија Кисић Тепавчевић у емисији "Око" на РТС.

Преко 1.000 оболелих од корона вируса у Србији половина долази из Београда, а 10 одсто су медицинари.

- Лично познајем некога ко је оболео. Имамо преко 1.00 случајева инфекције. То је углавном радно активно становништво, половина из Београда, 10 одсто медицинског радника. Познајем особу која је оболела од корона вируса и која се успешно опоравља - рекла је она и додала како овај вирус не познаје ниједну границу - ни пол, ни узраст, ни то одакле долазимо, а нарочито не позицију коју имамо у друштву.

- Ми изнова и изнова причамо исто - једини начин да спречимо вирус је да се удаљимо једни од других. У неким државама где је народ дисциплинованији није било потребно да Влада доноси мере. У већем броју земаља, као што је наша, морају да се доносе мање-више оштре мере. Изгледа да, кад је све на нама, то није лако спровести. Али не може ни закон, ни држава, ни Влада да донесе одлуку која ће бити крајње ефикасна, ако свако од нас не схвати која је карика у овом друштву - рекла је др Кисић Тепавчевић.

- Пре два месеца нам је показатељ био то да ли су те особе биле у зараженим подручјима.  Сада је то клиничка слика, особе које су биле у блиском контакту са онима код којих су потврђени случајеви инфекције. Како имамо више потврђених случајева, тако расте круг са којим су они били у контакту и више је кандидата за тестирање. Наша борба је усмерена ка томе ко је од здравствених радника заражен и да се он промптно збрине, како се не би даље ширила инфекција. Врло нам је важно да нам се не деси оно што се десило у неким земљама, а то је да нам вирус уђе у болнице  - рекла је др Кисић Тепавчић.