УЛАЗНИЦА у домове за старе у Србији од среде је и званично негативан тест на ковид 19. То значи да док траје ванредно стање ниједан нови корисник неће ући у ове установе. Уколико се неко и појави са "папиром" да је негативан, мораће у изолацију 28 дана, пре него што се придружи осталим станарима.


Ово је само једна од инструкција коју је Министарство за рад у среду проследило власницима приватних домова за старе, уз напомену да са станарима контакт могу да имају само медицинске сестре, неговатељице и лекари, и то уз поштовање строгих мера заштите.


- Кретање корисника није дозвољено ван собе у којој бораве, а дозвољено је само уношење лекова, пелена и цигарета и то уз претходну дезинфекцију - стоји у инструкцији. - Најмање једном седмично о стању у домовима власници ће морати да обавештавају Министарство.


Колико је ситуација са станарима домова за старе тешка говори и пример из Геронтолошког центра у Обреновцу у коме су корисници ових дана ускраћени за доставу неопходне терапије од стране породице. Како сазнајемо, пре неколико дана због високе температуре једног од запослених, директор је наложио изолацију комплетног особља, па и своју личну.


- Породице које не живе у Обреновцу сада не могу да им доставе неопходне лекове - каже ћерка једног од корисника. - Наводно испред дома постоје рампа и колица за доставу, али како доћи до Обреновца када нема јавног превоза. Директор је обезбедио превоз за запослене из оближњих села, али не и за оне из Београда који су нам донедавно излазили у сусрет.


Власник приватног дома за старе у Кладову Драган Џуркић је овај проблем решио тако што својим корисницима сам набавља сву неопходну терапију, па чак и пелене, а родбина му касније рефундира новац. Тврди да у ову установу од 9. марта није ушао нико са стране, осим запослених.


- Код нас је забрана посета почела у време епидемије грипа и још траје - каже Џуркић. - Имамо и собу за изолацију, тако да су наши корисници у потпуности заштићени. Било је притисака за пријем нових станара када су се недавно вратили гастарбајтери у Србију, али нисмо никог новог примили нити ћемо још дуго.


Милован Ђурић, власник домова за старе у Књажевцу и Бору, истиче да су његови радници спремни да остану 14 дана нон-стоп у установама, а за то ће бити адекватно финансијски награђени.


- Заједничке просторије су опремљене и имају засебна купатила, а у другом објекту ћемо угоститељски део препустити запосленима који су спремни да раде 24 часа - каже Ђурић. - Примили смо и четири нова радника.


ПОСАО ЗА НЕГОВАТЕЉИЦЕ


КАКО се не би поновила ситуација као у земунском дому "Доживети стоту" када је о корисницима због заразе особља бринуо један волонтер, Министарство за рад је омогућило додатно ангажовање кадра.


- Омогућено је додатно запошљавање 199 неговатељица, 53 медицинске сестре, четири медицинска техничара, три лекара и 16 радника обезбеђења - рекао је министар Зоран Ђорђевић.


Заинтересовани могу да се јаве установама чији списак ће бити на сајту НСЗ.