У СВИМ домовима здравља у Србији почеле су да раде ковид амбуланте, намењене грађанима са симптомима, који могу указивати на заразу вирусом корона. Грађани са отежаним дисањем, повишеном телесном температуром, кашљем, могу директно отићи на преглед у ове амбуланте, које ће бити отворене од 7 до 22 часа.


Према речима Берислава Векића, државног секретара у Министарству здравља, нема потребе за заказивањем. Циљ увођења ових амбуланти је да се, ако је неко заражен, реагује на време, уради клинички преглед, одређена дијагностика и, у зависности од симптома, пацијент упути у самоизолацију, уз корекцију терапије или на болничко лечење.


- Уочили смо да се наши грађани доста касно јављају на преглед, тек после трећег-четвртог дана, када постану фебрилни - истакао је Векић. - То компликује клиничку слику и отежава ток лечења. Жеља нам је била и да смањимо прилив пацијената ка секундарном здравственим установама, како би наше колеге инфектолози, који у болницама брину о тешким пацијентима, били растерећени.


Грађани који имаји симптоме вируса, могу ићи на преглед у ове амбуланте и у периоду од 17 до 22 сата, за време забране кретања, а после тога, ако је потребно, упућују се у Инфективну клинику.


Дом здравља у Нишу од 31. марта увео је тријажу за фебрилна стања и респираторне инфекције у свом централном објекту и то на улазу број 1. Дежурство Дома здравља Ниш организовано је од 18 часова до 7 часова ујутру а дежураће служба за одрасле, лабораторија, рендген и стоматологија.


- Већ прве ноћи обрадили смо осам пацијената којима смо урадили лабораторијске анализе и снимак плућа. Засада не узимамо тестове, а очекујемо да ћемо то почети да радимо до краја недеље - каже директор Дома здравља Милорад Јеркан.


Директор истиче да имају довољан број лекара и да су се организовали да не дође до премора, већ да терет сви подједнако поднесу. Он посебно истиче 10 лекара и 10 медицинских сестара који су се јавили на позив да волонтирају. За сва питања и информације Нишлијама су 24 сата доступни телефони 0700/303-503, 018/503-736, 018/503-737, 069/4555 218 и 069/4555 168.


У Дому здравља Сремска Митровица, у центру за респираторне инфекције, ради шест лекара и шест медицинских сестара, који ће 24 сата, седам дана у недељи, примати пацијенте са респираторним тегобама. Они су опремљени комплетном заштитном опремом.

Тријажа: Дом здравља Палилула у Београду / Фото Танјуг

Особе са респираторним тегобама потребно је да прво позову Центар, како би добили адекватну помоћ од дежурног лекара и препоруку о даљем лечењу, а то могу да ураде на број телефона: 064/8770-581, 064/8770-563, 064/8770-576, 022/615-820.


ЈАСНИ КРИТЕРИЈУМИ ЗА РАД


ДОКТОР Предраг Кон објашњава да су направљени критеријуми по којима ће да раде домови здравља и њихове ковид амбуланте.


- Дали смо јасне препоруке коме и у ком тренутку се узима брис, само да још то заживи на примарном нивоу, а немамо пуно времена - упозорио је др Кон.