- У СКЛАДУ са очекивањима светске јавности, иновативна фармацеутска индустрија посвећена је неуморном раду на проналаску лекова, вакцина и тестова који би нам омогућили да зауставимо ширење КОВИД-19 инфекције - каже Бојан Тркуља, директор Удружења произвођача иновативних лекова.

- Иако уобичајено време потребно за долазак једног лека или вакцине на тржиште траје и дуже од десет година, имамо разлога за оптимизам да би тај период овога пута могао да буде значајно краћи. Пре свега, ниво сарадње између научне заједнице, иновативне фармацеутске индустрије и регулаторних тела који данас видимо у свету далеко превазилази претходна искуства и резултира ширењем квалитетних стручних информација брзином која је без преседана у медицинској науци - објашњава Тркуља.

Прочитајте још: Брнабић: Од данас Тест самопроцене на ЦОВИД19, потребна су вам ова два броја

Томе су значајно допринеле и иновативне фармацеутске компаније које су отвориле своје архиве и понудиле изузетно велико и значајно искуство стицано приликом рада на неким ранијим антивирусним лековима који се користе у терапији ХИВ или хепатитис Ц инфекције, еболе или САРС-а, наводи Тркуља и додаје да се у главним медицинским базама података већ могу пронаћи десетине објављених научних радова који се баве узрочником актуелне пандемије, а више од 80 клиничких студија које се баве коронавирусом је широм света већ у току.

- Уз такву количину знања које се на дневној бази акумулира о актуелном вирусу имамо разлога да верујемо да ћемо у наредних 12-18 месеци видети прве регистроване лекове или вакцине који би омогућили да се КОВИД-19 стави под пуну контролу. Ако тај период некоме сада изгледа доста дугачак, то је због тога што сваки лек, а нарочито вакцина пре доласка на тржиште мора да прође кроз ригорозне тестове безбедности и ефикасности. Ово поготово важи за вакцине које прима огроман број здравих појединаца и које пре добијања дозволе морају да докажу не само да ефикасно превенирају заразу већ и да су безбедне за употребу - рекао је Тркуља.

Фото: Depositphotos

Оно што такође не сме да се пренебрегне је и улога коју фармацеутска индустрија има у обезбеђивању континуираног снабдевања тржишта свим оним лековима од којих независно од актуелне пандемије зависе животи милиона пацијената широм света, наглашава он.

Прочитајте још: Свет је на корак ближе откривању лека који ће зауставити пандемију: Кинези изоловали антитела која СПРЕЧАВАЈУ да вирус продре у ћелију

- У условима ванредног стања, ограничења кретања, уз додатне граничне и санитарне контроле и значајно отежан транспорт обезбеђујемо континуитет производње и допремања лекова у нашу земљу. Пажљиво планирање и велика пожртвованост свих који у ланцу снабдевања учествују, уз важне кораке коју су предузеле владе бројних земаља, укључујући и нашу, олакшавајући и убрзавајући одређене административне процедуре ће омогућити да, као и у недељама иза нас, ни у наредном периоду не дође до поремећаја у доступности лекова. У том подухвату потребна нам је и помоћ грађана наше земље на које апелујемо да не стварају залихе лекова у својим домовима и тако ризикују појаву несташице одређених медикамената у апотекама - каже Тркуља.

Када све прође биће толико важних лекција које морамо извући из ове ситуације како би здравствени системи били још ефикаснији и спремнији за неку будућу пандемију.

- Веома је охрабрујуће видети висок ниво сарадње свих субјеката укључених у борбу против пандемије - научника, медицинских радника, индустрије, регулаторних тела и влада - што показује колико више може да се постигне када се ради заједно. Као неко коме је и иначе примарни задатак да на тржиште донесе терапије намењене обољењима која претходно није било могуће уопште лечити, или смо их лечили недовољно ефикасно, иновативна фармацеутска индустрија ће и по окончању пандемије наставити да своје ресурсе користи у борби за побољшањем здравственог стања човечанства - акључује Бојан Тркуља.