БЕОГРАД - У Србији је данас почео да ради Тест самопроцене на ЦОВИД-19, а систем функционише на бази једноставног логовања путем личног броја здравственог осигураника и броја здравствене картице, објавила је председница Владе Ана Брнабић на свом твитер налогу.

Навела је да је циљ тог система да се смање гужве и чекања и убрза процес лечења.

Брнабић је написала да се налази аутоматски шаљу на радне листе лекарима у ЦОВИД19 амбулантама формираним при домовима здравља (24 сата).

“Ово је борба сваког појединца за цело наше друштво и победићемо само заједно”, написала је председница Владе Србије уз поруку “останине код куће”.

Брнабић је поставила и линк на , и упутила и на covid19.rs и Вибер Цовид-19 Инфо Србија.

На сајту е-здравље Минситарства здравља Србије је постављено ЦОВИД-19 обавештење.

Наводи се да се у алгоритму поступања са лицем код кога је постављена сумња на инфекцију вирусом, дефинишу обавезе лекара Дома здравља у систему надзора над ЦОВИД-19, где сваки дом здравља треба да омогући директну комуникацију особе са сумњом на ЦОВИД-19 са лекаром.

Портал еЗдравље, између осталог, омогућава да попуните самопроцену, на инфекцију вирусом ЦОВИД-19 на основу које ћете добити смернице о даљем поступању, и директну електронску комуникацију са Респираторним амбулантама из система надзора, где ћете моћи постављати питања која у вези са овим вирусом имате.

Да би се приступило функцијама портала потребна је пријава и регистрација коју је могуће обавити на три начина.

Један је пријава преко података са картице здравственог осигурања који омогућава приступ ограниченим функцијама портала еЗдравље, које се тичу само ЦОВИД-19 самопроцене и комуникације са Респираторним амбулантама.


Други је регистрација налога и пријава преко портала еЗдравље - одабиром опције „Отвори налог“ креирајте профил и пријавите се са својим подацима, која омогућава приступ свим функцијама портала

Трећи је пријава преко eID.gov.rs, јединственог државног система за аутентикацију грађана у свим системима еУправе, где други и трећи степен аутентикације омогућавају приступ свим функцијама портала.