Доктор Бранимир Несторовић се у емисији "Упитник" осврнуо на чињеницу да Срби не поштују довољно уведене мере и да су виђени како се за викенд шетају по Кошутњаку, Авали, Ади.

- Чудо сам данас вест на радију да се кладионице још нису затвориле. Не разумем што се не затварају, јер оне нису неопходне. Такође и одлазак код физера може да сачека 15-20 дана. Апелујемо на дисциплину. Корона вирус има 8 подтипова. Тај "Л" тип је дошао у Италију преко Јужне Кореје. Сад је утврђено и можете да га пратите. Јужна Кореја има испод 100 заражених дневно и близу је да угаси епидемију. Јужнокореанци су дисциплован народ. Перу руке, седе кући, они немају забране, они сами остају у домовима, зато су имали контролисану епидемију. Са друге стране имамо Италију. Конкретно мислим на Ломбардију. Они су најмање поштовали мере. 40 одсто људи се од увођења потпуне забране и даље шета. Мене су три пута зауставили полицајци док сам долазио. Никада се ово није у животу десило ни мени ни др Кону.

Несторовић је истакао још једном да се велике наде полажу у топло време, који би требало да ослаби вирус.

- Нисмо имали довољно података раније. И веровали смо да се корона вирус неће пренети на остале делове света. Међутим, кад је почео да се шири на исти начин као у Кини, има исту динамику, и важно је да није постао агресивнији. Он 8 до 10 пута спорије мутира од обичног група. Када је температура висока, вирус губи на снази. Сви они који су на респираторима и 50 одсто од њих ће преживети. Они су у озбиљном стању.


ЗБОГ ЧЕГА ПРИВАТНИЦИ НИСУ УКЉУЧЕНИ У ЛЕЧЕЊЕ ЗАРАЖЕНИХ

Због чега приватни лекари нису укључени у збрињавању заражених др Несторовић је открио да за тим нема потребе из неколико разлога.

- 1/4 здравствених радника у Британији је заражено. На самом почетку епидемије јприватни лекари су правили киксеве. Одлука министрства је да се не укључују у епидемију. Приватне лабораторије ће се укључити, то је могуће. Није потврђено. Ако дође до лошег сценарија, мислим да ће бити неопходно да се приватни лекари укључе у лечење пацијената од короне. Ванредне ситуације захтевају ванредне мере. Како је здравственим радницима, то само наша душа зна.

КОРИСТИМО ХЛОРИКИН, ЈАКО СЕ ДОБРО ПОКАЗАО

- Користимо хлорокин. То су нам Кинези рекли. Међутим, имали смо одређену количину тог лека већ набављену. Имали смо времена да се припремимо. Пре два дана сам добио рад Дидије Раула, француског експерта, и то је потпуно фасцинантно. Хлорикн убија вирус на пет нивоа. Показао се да је нефикаснији до сад. За пет дана пацијенту буде боље.

ДА ЛИ РЕСПИРАТОРИ ЗНАЧЕ СИГУРНУ СМРТ

- Ако немате респиратор, умирете за пола сата. Организам не може да се избори. Људи бркају, мешају ствари. И код грипа се употребљавају респиратори када за тим има потребе . Плућа су преплављена течношћу и респиратор помаже да се ваздух убацује у плућа. Једини проблем је јер респиратор вештачки убацује тај ваздух и поред те воде. 0д 30 до 50 одсто људи на респиратору умру и то није тајна.

ИМАЛИ СМО ДЕТЕ КОЈЕ ЈЕ БИЛО НА РЕСПИРАТОРУ, ТОК БОЛЕСТИ ИДЕ КРОЗ ТРИ ФАЗЕ

- Ток болести иде троструко. Највећи број су јако лаки болесници, кијају, кашљу и није им ништа. Друга фаза је запаљење плућа, што није страшно, али трећа фаза је потпуни распад плућа. Код сарса је било слично. Брзо се погоршавало стање. Имали смо дете које било на респиратору, али је имало неуролошке проблеме, сада је добро.