На Косову и Метохији у српским срединама број новооболелих повећао се данас са три на шест, а у Звечану је 11 особа у самоизолацији, написао је на инстаграму директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и упозорио да се ситуација убрзано погоршава.


У једној од цртица кроз које Ђурић свакодневно обавештава грађане о ситуацији на КиМ, каже да су у току припреме спортских сала за које је јуче на републичком штабу дефинисано да треба да буду болнице за лакше пацијенте.


"Ситуација у српским срединама на КиМ, посебно на северу, убрзано се погоршава. Међу данас потврђеним оболелима је један лекар КБЦ Косовска Митровица. Сво особље које је било у контакту са оболелим данас се тестира", навео је Ђурић.


Према његовим речима, у албанским срединама данас има 14 новооболелих, укупно 108.


Додао је да су на вирус позитивне и три медицинске сестре које раде на Клиници за инфективне болести у Приштини.


Ђурић каже да је данас потврђен налаз и код затворског медицинског техничара у Косовској Митровици и да је седам других радника затвора пријавило сличне симптоме и неки чланови породица.


"Данас је у затвору у Косовској Митровици боравила екипа из Приштине која је над свим запосленим, као и свим затвореницима, спровела тестирање", навео је он.


Ђурић је на инстаграму написао да се очекује долазак епидемиолога из Београда који ће у Косовској Митровици помоћи у припремама за што ефикасније суочавање са ситуацијом.


Додаје да су грађани на КиМ и данас поново упозорени на важност поштовања мера које је прописала држава како би се избегле смртоносне последице неконтролисаног ширења вируса у условима који постоје на КиМ.


Поновљене су ургенције према РФЗО да се заштитни и други неопходни материјали требовани пре три и четири недеље што пре доставе.


Волонтери су у српским срединама широм КиМ наставили да обилазе угрожене грађане и породице, како би им пружили помоћ у виду пакета са храном и хигијенским средствима, и помоћ у набавци лекова и куповини хране.


На подручју Косовске Каменице и Удружење ''''Јефимија'''' почело је да шије заштитне маске.


У Штрпцу, како пише, постоји проблем са снабдевањем лековима, и ради се на пребацивању једног контигента.


Општински штабови за ванредне ситуације редовно врше дезинфекцију јавних површина и установа и обавештавају грађане о свим мерама Владе Србије.


Дом културе Грачаница наставља да емитује онлајн програме.