Испред Хале 1 Београдског сајма данас су испоручене донације компаније ДИС, која је донирала пет милиона динара у прехрамбеним производима и средствима за хигијену, и кладионице “Сокер” која је донирала 136 телевизора ЛЦД, намењене привременим болницама на Београдском и Новосадском сајму, као и у хали “Чаир” у Нишу.


Донације су представници тих компанија уручили начелнику Управе за војно здравство бригадном генералу др Угљеши Јовичићу, који је изразио захвалност што су имали разумевања за здравствене раднике и пацијенте, додајући да ће те донације бити велика помоћ да дани лечења протекну што брже.


У претходним данима, компаније, привредна друштва и институције, свака из свог домена, показале су интересовање да помогну лицима која су смештена у привремене болнице, како би им прописано време карантина протекло у што бољим условима и уз културне садржаје.


Командант привременог смештајног центра Сајам пуковник Радивоје Анђелковић захвалио је на добијеним донацијама компанији ДИС и Кладионицама “Сокер”, изражавајући захвалност и осталим предузећима на донацијама које су пристигле.


- Приликом уређења овог центра имали смо велику помоћ Кризног штаба, Београдског сајма, Градског штаба за ванредне ситуације и других државних органа. Привремена болница на Београдском сајму формирана је за потребе смештаја лако оболелих од корона вируса. У надлежности Министарства одбране и Војске Србије је спољна служба обезбеђења, организација основних животних потреба у вези са смештајем и личном хигијеном, исхрану обезбеђује Студентски град, а медицинско збрињавање пацијената врши Министарство здравља. Осим тога, Војска Србије врши и спољну дезинфекцију површина на Сајму. Услови које пружамо представљају максимум који је могуће обезбедити у садашњим условима – нагласио је пуковник Анђелковић.Генерални директор компаније ДИС Иван Шулеић истакао је да се та компанија, као највећи домаћи трговински ланац, одлучила на ову донацију у оквиру програма подршке Влади Републике Србије и нашем здравству у борби против епидемије корона вируса.

- Ови велики изазови са којима се данас сусреће наше друштво, могу се превазићи потпуном одговорношћу сваког појединца, хуманошћу, солидарношћу и заједништвом целог нашег система – нагласио је Шулејић.


Директор набавке кладионица “Сокер” Владимир Ђекић истакао је да је циљ те компаније да у овим тешким тренуцима помогну оболелима колико год су у могућности.

- Телевизори које смо донирали, учиниће њихов боравак овде што је могуће пријатнијим – нагласио је Ђекић.У ову акцију укључио се и Медија центар “Одбрана” Управе за односе са јавношћу Министарства одбране који је донирао 100 наслова из своје издавачке делатности и више десетина примерака магазина “Одбрана”.


Компанија “Вечерње Новости” која је уз 750 књига обезбедила и 100 примерака дневних новина које ће се на дневном нивоу достављати привременим болницама у Београду, Новом Саду и Нишу. Дневне новине донирају и медијске куће “Политика”, “Ало”, “Курир”, “Информер”, “Српски телеграф”, недељник “Експрес”, уз напомену да ће се број примерака, у складу са потребама, повећавати. Млекара Шабац исказала је намеру да донира 10.000 памучних маски.


Књиге су донирале и Градска библиотека Београда и то 300 наслова, као и предузеће “Музеј књиге Адлигат” које је донирало 1.500 књига за привремену болницу на Београдском сајму, као и по 1.000 књига за лица смештена на Новосадском сајму и у хали “Чаир” у Нишу.


Компанија “Маћи” донирала је два апарата са неограниченом количином бесплатних топлих напитака за медицинско особље и припаднике Војске Србије, а фирма “3М” донирала је 50 пуњача за мобилне телефоне за медицинско особље. Јавно комунално предузеће “Зеленило” Београд донирало је саднице туја, које су оплемениле простор око Хале 1 Београдског сајма.