Пред нама су две најтеже недеље које ће бележити највише оболелих од коронавируса, али и умрлих, упозорава епидемиолог из Ниша Братислав Тиодоровић. Он каже да подаци о мањем броју потврђених случајева заражених корона вирусом нису оптимизам, већ само кратка пауза, те да очекује да ће у наредне две недеље уследити велики притисак на Клинички центар Ниш који прима пацијенте са целог југа Србије.

- Очекујемо један вал оболелих овде на југу Србије, већег интензитета него што је до сада било. Морамо бити за то припремљени. Ови услови испуњавају све што је потребно да стварно можемо да примимо оболеле. Ово ће бити центар не само за Ниш већ и за околне градове из Крушевца, Пирота, Врања... Свесни смо да ове две недеље треба издржати. Када стигнемо до Васкрса, очекујемо један благи пад и да из априла месеца изађео са бољом ситуацијом – рекао је Тиодоровић.

Он напомиње да је услов за то да се остане код куће ид а се то пре свега односи на оне који су млађи од 60 година, код којих је заправо и забележена највећа стопа оболења.

- Дисциплина сада игра главну улогу, то посебно треба да схвате млади и они средњих година, јер на основу патологије и онога што стиже у КЦ, 30 посто од укушног броја оболелих чине особе које су старе између 40 и 60 година –казао је Тиодоровић.