Институт за јавно здравље у Приштини саопштио је вечерас да је на Косову регистровано 12 нови случајева оболелих од корона вируса чиме је укупан број заражених у албанским срединама достигао 106 особа.


Нешто раније косовско Министарство здравља саопштило је да је пет особа на терапији кисеоником док је једна особа на интензивној нези. Забележен је и један случај оболевања медицинских радника, у питању је медицинска сестра која је на кућном лечењу.

На Косову и Метохији у већински спрским средима данас није било новооболелих од вируса корона, тако да их је и даље троје, саопштио је раније директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић и додао да у северну Косовску Митровицу стижу епидемиолози које шаље Министарство здравља Србије.

Ти епидемиолози ће у Клиничко-болничком центру помагати у организацији пријема пацијента с лакшом клиничком сликом, док ће пацијенти с тежом за сада бити упућивани у клиничке центре у Крагујевцу и Нишу, поручио је Ђурић грађанима КиМ на Инстаграм профилу.

"Медицински гасови за наше болнице допремљени су на КиМ", навео је још Ђурић и додао да је у Косовску Каменицу стигла донација од Удружења хуманих жена за израду заштитних маски.

Ђурић наводи и да су волонтери наставили обилазак угрожених грађана и уручивање помоћи.

Додаје да општински штабови за ванредне ситуације редовно врше дезинфекцију јавних површшина и установа и обавештавају грађане о мерама Владе Србије уведеним у циљу сузбијања вируса ЦОВИД-19.