МЕДИЈИ широм света, укључујући и Њујорк Тајмс пренели су данас вест о плановима председника Србије Александра Вучића да понуди пет милијарди евра зајмова и субвенција предузећима у борби са економским утицајем вируса корона.

Медији, од америчких попут US news преко турских као што је конзервативни Yani SAfak, чији дневни тираж прелази 100.000 примерака, кенијске телевизија EBRUУ, портала у Кејптауну, Индији, Канади - укључујући и Regina leader post, основан 1883. пишу и да Србија планира да исплати једнократну помоћ од 100 евра за сваког држављана старијег од 18, односно око 5 милиона људи.

Сви они, укључујући и кипарски једини дневни лист на енглеском, покренут 1945. године, преносе Ројтерс, који пише о програму опоравка, који је председник Србије најавио синоћ.

Према плану, договореном са Међународним монетарним фондом, јавни дуг Србије не би требало да пређе 60 одсто БДП-а, са 52,4 одсто на крају 2019., преносе Вучићеве речи по Ројтерсу и његову поруку да ће Србија "имати проблема, али мање него други" светски медији.

Уз те чињенце о стању у економији и плановима за њен опоравак, у вести је наведено да је Србија, да би сузбила ширење епидемије, увела строге мере, укључујући ванредно стање и преко ноћи "закључавање" за све.

Такође, ту је и вест да је до сада у Србији умрло 13 људи, од 7 милиона становника, а да их 741 је заражено.