Триван саветује грађане: Атипично загађење ваздуха, НЕ ИЗЛАЗИТЕ напоље

Танјуг

понедељак, 30. 03. 2020. у 10:55

Триван саветује грађане: Атипично загађење ваздуха, НЕ ИЗЛАЗИТЕ напоље

Фото: Танјуг

Протекли дани били су атипични и не сећам се да је скоро било такве ситуације, а узроци леже у неколико ствари, рекао је Триван и додао да су томе првенствено допринеле ваздушне масе из Kаспијског региона
Атипичном загађењу ваздуха претходних дана допринеле су највише временске прилике, изјавио је данас министар животне средине Горан Триван и саветовао грађанима да не излазе напоље када је велико загађење, али и због поштовања мера које су на снази услед заштите од корона вируса.


Он је за Тв Прва рекао да подаци који су претходних дана објављивани на појединим сајтовима нису у потпуности поуздани и да, како је објаснио, дају неке своје апроксимације, те да је важно да се грађани ослоне на податке Агенције за заштиту животне средине.


Протекли дани били су атипични и не сећам се да је скоро било такве ситуације, а узроци леже у неколико ствари, рекао је Триван и додао да су томе првенствено допринеле ваздушне масе из Kаспијског региона, као и ветар који је погодовао подизању нарочито ПМ 10 честица.


Истакао је да су азотни и сумпорни оксиди били у прихватљивим границама.


Резултати глобалне мреже за праћење транспорта песка на велике удаљености показали су да је доминантни допринос загађености ваздуха био "атипичан транспорт огромне количине песка са удаљености више хиљада километара са истока, саопштено је претходхих дана из Агенције за заштиту животне средине.


Наведено је да је таква ситуација била последица метеоролошке синоптичке ситуације која је условила да ваздушна маса са истока продре дубоко у централну Европу као и њен и западни-северозападни део.


Триван је поновио да нема дилеме да је саобраћај доминатан фактор загађења у Србији.


"Позивам грађане да прате податке на сајту Агенције за заштиту животне средине и ресорног министарства и да не излазе напоље када је повећано загађање. Такође, имајући у виду ситуацију са корона вирусом, смањите контакте, не излазите, а свакако ћемо решавати питање загађења ваздуха у у складу са околностима“, навео је министар.


Коментари (7)

diplinž

30.03.2020. 11:43

kako sad to? pa zar nisu zagađivači automobili i autobusi? sad su svi kod kuće? da nisu autobusi sami krenuli? treba to provjeriti...

Ismail

30.03.2020. 14:26

@diplinž - Šoferi po ceo dan turiraju autobuse u garažama, tako da i ne izlaze na ulice.

Душан Ва

30.03.2020. 13:21

Такав ваздух дишем од рођења. Министре сада је најмање важно да је ваздух загађен, па да не излазимо из станова.

Hadrijani

30.03.2020. 16:55

Eto ti sad, pa sumporom se vrši dezinfekcija protiv korone a on sad ne valja ako pada s neba ili se udise!? Ne moze se svima ugoditi.

Egzit

30.03.2020. 18:47

Kako to ministre? Saobracaja skoro da nema a zadnjih 10 dana vazduh nikad zagadjeniji? Objasnite molim vas jer neko nas je ocigledno svesno lagao o zagadjenju....