Председник Србије Александар Вучић вечерас у емисији "Прва тема" говори о свим важним и актуелним питањима као и даљим корацима у борби против вируса КОВИД-19.

Водитељка емсије је Јована Јоксимовић.

Вучић о новим економским мерама: "Сваки грађанин ће добити 100 евра, платићемо минималац сваком предузетнику, обућару, пекару, таксисти, фризеру"

- Кад кажете смирен, трудим се да не паничим и да не показујем страх. Што се тиче немира, срећан сам што га некад унесем. У оваквој ситуацији то је мој посао. Увек ми је допадал улога лошег полицајаца - рекао је председник на питање водитељке "Како сте'".

"Пустили смо 400.000 наших људи из иностранства, сад су тамо највећа жаришта, дође ми да плачем": Председник о епицентрима короне у Србији

- Имате вести у свим вестима колона возила на Газелу. У току полицијског часа. Данас су полицајци изашли данас јер је јуче у пет, пола шест била пуна Газела. У парковима моле људе да иду кући. То сви кажу да је то наш хир.

О ЗАБРАНИ ДА СЕ ПСИ ИЗВОДЕ НАПОЉЕ

- Забранили смо да људи изводе псе. Знате зашто? Јер изађе 10 људи из зграде, па из друге још десет и онда стану да причају. Ето зато смо увели да не можете да шетате псе - рекао је Вучић. - Синоћ су људи излазили напоље упркос забрани. Људи се придржавају мера, али ово уводимо због оних који не желе да поштују забране. Ја вас питам,хоћете ли правду или животе.

Вучић је упозирио да су гојазни људи угрожени, али и објаснио хапшења на Газели.

- Погледајте парадокс, имате вести у свим новинама, а онда колоне возила на Газели у јеку политичког часа! Знате ли зашто су полицајци изашли данас? Јер би и јуче у пет и шест поподне биле гужве. Пуштали смо људе, на милион места нису писали казне. И они који шетају псе... Молимо вас! Службе се ангажују и моле грађане! Капљицом и додиром се преноси, како мислите да се не заразите ако сте напољу и на пример, играте кошарку? Неко би рекао да је ово наш хир, рецимо кажу имате одвратну власт која не жели нормалан живот. Ванредна је ситуација и морамо да се тако понашамо.


МЛАДИЋ ИЗ ВАЉЕВА СМО ЈЕДВА СПАСИЛИ, ДОШАО ЈЕ ПРЕКАСНО

Они који имају чисту клинички слику, после два дана оду на респиратор и крај, тврди он.

- Младић из Ваљева, успели су да га поврате иако је дошао прекасно, скинули га са респиратора и екстубирали га, и за неке друге људе су успели то. Свеукупно гледано, ситуација је језива! Па и оне две баке што су преминуле, никакве шансе нису имале. Јако тешко то подносим! За сваког питам како су, за сваког ко је на респиратору. Они који имају чисту клинички слику, после два дана оду на респиратор и крај!

ПРАВИЋЕМО БОЛНИЦЕ У АРЕНИ, ПИОНИРУ

- Нама су по Београду скоро све болнице пуне, правићемо болнице и у Арени, и у Пиониру. Када будемо имали 1.000 заражених у дану, где ћемо да их сместимо?

ПРОБЛЕМ РЕСПИРАТОРА

- Србија на све стране набавља респираторе. Добављали смо из Лајпцига. Каира, Кине. Са Кинезима смо имали срећу јер смо договарали директоно са произвођачима. Купили смо 70, а добили на поклон 100. Клинике нам изгледају сјајно, убацили смо нове респираторе. "Драгиша Мишовић" је наше најјаче упориште. Од нових 480 већ смо убацили у систем 400. Ми смо платили још 480 који би требало да стигну у року од осам дана. Оно што се дешава на светском тржишту је страшно, јер на пример ми платимо, потпишемо уговор и онда не стигну јер неко други да више за појединачну цену - рекао је Вучић.

ПОТРЕБНО НАМ ЈЕ 90.000 МАСКИ НА ДНЕВНОМ НИВОУ

- Што се тиче осталих потрепштина, нама треба на дневном нивоу око 90.000 маски. Примера ради, Француска је наручила милијарду! Сада стижу ове Н95, још 15 милиона. Све некако успевамо, али је трка са временом. Пратим колико коштају, зато смо ограничили цену на 120 динара, већина поштује. А они који не поштују биће строго кажњени.

НИСУ ТЕСТОВИ ПРОБЛЕМ ВЕЋ ЛАБОРАТОРИЈЕ

- Сналазимо се и трудимо да направимо што је више ствари могуће сами, без туђе помоћи. Лабораторије су проблем јер нисмо имали капацитете. Оне ће бити референтне, ону најбољу ћемо завршити до 8. априла коју ће нам Кина донирати, када буде био не баш врхунац, али близу врхунца. Разумете кад будемо тестирали 4.500 људи, а 1.000 заражено. Ми тих 1.000 морамо да сместимо негде. А кад имате 2.500, па 3.000, тада ће нам одавно бити пуни Сајам и Арена. Погрешно је да размишљамо да то тога неће доћи. Видим којим то темпом иде, зато молимо људе да остану код куће.

МЕРЕ КРЕТАЊА

- Био сам крив за све. Нисам заинтересован шта кажете ви, ни шта ће други мислити, већ уважавам мишљење лекара. Њих слушам. Ако буде били потреба мораћемо људима да уведемо полицијски час 24 сата. Нико неће моћи у продавницу.

НИСАМ РАДИО СВЕ ПО ЗАКОНУ

- Мислите да смо поштовали међународне законе када смо пребацивали шлепере на Косово и Метохју? Или када будемо слали помоћ у Републику Српску? За мене је важно да нико динар од тога не узме. Да ли је свака процедура поштована? Да нисмо налазили људе на неким местима... Никад не знате како, коме и шта да верујете? Сада се траже стотине хиљада респиратора дневно.


ДОКТОР НЕСТОРОВИЋ ЈЕ ГЕНИЈЕ: ПРЕДЕСНИК О КОНФЕРЕНЦИЈИ 26.ФЕБРУАРА

- Никакав проблем ми не би био да кажем да је неко погрешио. Разумем политичку потребу питања, знам да многи хоће да знају да виде да ли је неко крив. Доктор Несторовић је геније пре свега. Изванредан је, важно је да се људима говори да ћемо се борити. Он ниједног секунда није рекао да се нећемо борити. Тада сам рекао да нас чека озбиљна криза, велика одговорност. Он је хтео да ободри људе, да им каже да се не плаше, нико се са тим није спрдао, и да, јесте био оптимистичан јер није било мртвих. Знали смо да ће до црног сценарија доћи, и тада смо то рекли. Разумем потребу људи да увек нађу кривца. Ако је то решење, ја сам крив. Први смо увели ванредно стање, полицијски час, и поносан сам на то. Радили смо у складу са ситуацијом, нисмо свакако пчекивали да ће бити овако тешко, али смо то разумели брже него други. Када говоре о доктору Несторовићу, нећу да дозволим да нападају лекаре и Кона... Само зато што смо ми урадили да смо као држава урадили све што смо могли до сад.

ОТАЦ МИ ЈЕ РЕКАО ДА ИДЕ НАПОЉЕ, А ЈА ЊЕМУ...

- Специфична је ситуација, неодговорни, неколицина њих угрожава све остале. И они најодговорнији могу да страдају због осталих који "само једном изађу напоље". Рекао сам и свом оцу да не излази, јер ће да угрози још некога. Ја сам отац Данилу, Милици и Вукану, ја њима могу да одређујем. Друге могу само да молим и да им укажем на чињенице. Моје је да се борим за наше људе и земљу. Могу да не разумем примедбе, па да вам се извиним после због тога. Можда јер ми се чини јер хоћу да видим колико се мучимо и радимо. И онда се неко појави и ради контра ствари у инат. Онда морате да радите са најтежим мерама да бисте заштитили оне који се држе прописаних мера. Не занима ме шта други кажу људи, увешћемо 24-часовну забрану кретања у току следеће недеље, ако се људи не буду придржавали.

ЧЕКАМО КИНЕСКЕ СТРУЧЊАКЕ ДА ПРОУЧЕ БРОЈЕВЕ, МИ СЕ ПРИПРЕМАМО ЗА 20.000 ПАЦИЈЕНАТА

- Кинеске мере су изолација, потпуна. Сви лекари ће вам рећи да вам треба то. Чекамо да кинески стручњаци виде, да проуче бројеве. Када кажу да је време за пуну изолацију, тада ћемо донети одлуку о 24-часовној забрани кретања. Према степену смртности можете да видите колико је прикривено заражених. У складу са тим стварима, али и капацитетима ћемо донети одлуку. Ми ћемо да се припремимо за 20.000 пацијената. Све је на нама. Зашто сам рекао општи полицијски час, на 14 дана? Нико ту од глади не може да умре. Ако не дође до контакта на 14 дана, зараза се драстично смањује, да великих опасности немамо. Само контролишемо кретање. Ако то успемо, математички да направимо, нема никакве шансе да тај вирус опстане. Бројеви су тешки и нећу да вам говорим цифре, јер се надам да ће крајње цифре бити страшне. Очекујем десетине и десетине хиљада мртвих по Европи и свету, нажалост.


ГАЛЕНИКА БИ ТРЕБАЛО ДА ПРОИЗВОДИ ХЛОРИКИН

Председник Србије Александар Вучић рекао је за ТВ Прва да би Галеника за 10 дана могла да почне да производи лек хлорокин.

Хлорокин је, иначе, лек за који се верује да би могао да се користи за лечење оболелих од корона вируса.

Он је објаснио да је упутио писмо бразилском председнику Жаиру Болсонару да се у Србију пошаље 150 килограма сировине неопходне за производњу тог лека.

"Уколико успено да пребацимо то, Галеника би могла да за десет дана почне да га производи", навео је он.

КИНА НАМ ВИШЕ ПОМОГЛА НЕГО ЕУ

- Налазимо се на европском путу, сви су скочили због изјаве о Кинезима и начину због ког сам их дочекао. Зато се за Србију чуло свуда, јер сам рекао истину. Па онда, шта је рекао Курц, Конти, Шпанци? Иста ствар. Ми имамо сјајну сарадњу са свима. Чекамо велику помоћ од Европе, а морам да поновим - Кинези су до сада помогли више!

ОДЛУКА О ПОЛИЦИЈСКОМ ЧАСУ ОД 24 САТА НАРЕДНИХ ДАНА


На питање да ли ће се затварати Београд он наводи да ће се увести полицијски час од 24 сата ако не буде боља ситуација и ако се грађани не буду придржавали мера.

- Очекујте у наредна три или четири дана одлуку - додаје.