Неколико српских држављана у Шпанији заражено је корона вирусом, али још нисмо добили званичне информације од здравствених институција, изјавила је данас амбасадорка Србије у Мадриду Катарина Лалић.

Према њеним речима, српска дијаспора у Шпанији званично броји око 3.000 људи, а незванично око 5.000 и они су у контакту са амбасадом.

Лалић каже да је број Срба који су заробљени широм Шпаније са 160 пао на око 130 и да многи одустају од повратка јер су свесни ризика.

- На Канарским острвима их је око 30, има их и на Балеарским острвима. У сталном смо контакту са њима ии гледамо да им помогнемо. До 26. марта тамо су хтели да затворе све хотеле, али неки ће и даље бити отворени што је битно за наше људе - рекла је Лалић.

Она наводи да у Шпанији број потврђених и смртних случајева расте и да врх кривуље није достигнут, али да стручњаци очекују да ће се то десити крајем следеће недеље.

Истиче да су сви су свесни да се притисак неће смањити ако кривуља крене да пада.

Према њеним речима, велику забринутост изазива то што су 14 одсто заражених лекари, што доводи у питање читав систем.

Најгоре је, како каже, то што они немају здравствену опрему као што су маске, рукавуице, респиратори.

- Смртност је велика, па погребна предузећа не стижу да преузму посмртне остатке. Када их преузму мртвачнице су пуне. Направили су једну мртвачницу од клизалишта, а планирају да у те сврхе употребе још једну халу - каже Лалић.

Истиче да највећи проценат преминулих чине старије особе и да је 1.100 жртава забележено у домовима за старе.

Како наводи, приватни домови за старе су посебно рањиви јер када вирус ту уђе, више не излази.


Лалић додаје да су у Шпанији болнице пуне, на снимцима се види како људи леже на подовима, па су у ту сврху оспособљени поједини хотели.

- Прави се још болница, а на сајму ће бити смештена импровизована болница са 1.300 кревета - каже Лалић.

Она додаје да су здравствени стручњаци из страха од тоталног колапса здавственог система, с обзиром на то да су многе болнице већ загушене, а многе пред колапсом,препоручили да се мере ради спречавања ширења корона вируса пооштре, па су на данашњој седници владе усвојене ригорозније мерепрепоручене

- То значи да се паралише економија, зауставља кретање радника, осим оних на неопходним пословима, продаваће се само прехрамнбени и фармацеутски производи, а биће отоврене пумпе, болнице, банке - каже Лалић.Према њеним речима, то што се замрзава економија која трпи велику ударац, што ће то појачати економску и социјалну кризу после пандемије.

- На медије се апелује да се труде да саопштавају званичне, проверене податке и да проверавају веродостојност својих података, како се не би ширила паника. Овде се подаци о зараженима објављују сваки дан у подне и ту нема одступања. Више нема преувеличавања цифара и сви се ослањају на званичне податке - истиче Лалић.

Додаје да су у Шпанији издата упозорења на хакерске преваре.

- Било је покушаја продаје вакцина за корону чиме су желели да упадну у рачуне, као и покушаја упада у поверљиве податке грађана - рекла је Лалић.