ОД увођења полицијског часа због кршења те мере приведено је и процесуирано 1.253 грађана, као и 303 особе старије од 65 година које су без дозволе изашле из свог дома. Свакодневно због непридржавања забране кретања током поподнева и ноћи буде кажњено између 100 и 120 људи.

Ове податке је изнео директор полиције Владимир Ребић, на дан када су на снагу ступиле нове мере Владе Србије, које укључују и продужење полицијској часа викендом - од 15 сати по подне до пет ујутру следећег дана. Влада се на овај потез одлучила након што је сунчану и топлу суботу велики број грађана провео у парковима и у шетњи, кршећи тако апеле власти да, због спречавања ширења епидемије вируса корона, остану код куће и излазе само када је то неопходно.

После увођења пооштрених мера у недељу је у парковима било нешто мање грађана, али је број оних који се не придржавају препорука и даље велики. Одлуку о забрани боравка у јавним парковима је у Београду спроводила и полиција, која је спречавала улазак на Аду Циганлију и излетиште на Авали.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, који је обилазио паркове са припадницима комуналне милиције, рекао је да је присутност грађана на јавним површинама била мања него претходног дана, али да и даље има неодговорних појединаца.

Весић је изјавио да не може да разуме оне који не поштују мере, а међу њима су и поједине радње где растојање није два метра или у њих улази више од дозвољеног броја људи:

- Имамо случајеве да раде фризерски салони, чак и угоститељски објекти - рекао је Весић, подсетивши да је у Британији у недељу било више од 1.000 мртвих од последица вируса корона, док се у Њујорку свакодневно дуплира број преминулих.

Центар Београда био готово празан


И директорка Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић апеловала је на грађане да остану у домовима са породицом, без сувишних контаката.

- У овој ситуацији, лепо време и изласци су неприхватљив изазов - рекла је Јовановићева за ТВ Прва. - Паркови и шеталишта су ризична места, без обзира на то што су на отвореном, јер се људи групишу на једном месту. Не знамо да ли неко кашље и кија, и свако од оболелих може да зарази две-три особе. Зато треба избегавати не само окупљање више од пет људи, него било какво окупљање.

Широм Србије су кажњавани грађани који нису поштовали забрану кретања. У Бору је поднето пет пријава, док су у Мајданпеку на улици полицајци затекли једног седамдесетједногодишњака и једног седамдесетосмогодишњака у шетњи. У Кладову су новчано кажњена двојица шездесетдеветогодишњака.

У Крагујевцу, приликом контроле, полиција је затекла у парку мушкарце старости 23, 43 и 46 година, као и тридесетогодишњакињу, чиме су прекршили меру забране кретања у свим парковима и јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт, саопштила је Полицијска управа у овом граду. Против њих су поднете кривичне пријаве због сумње да су извршили кривично дело непоступање по здравственим прописима за време епидемије.


Од када је, 15. марта, проглашено ванредно стање у земљи због пандемије вируса корона, Влада је у више наврата пооштравала мере донете у циљу борбе против заразе, јер апели да се контакти и изласци напоље сведу на минимум нису уродили плодом.

Најпре су затворене школе, вртићи и факултети и забрањена су окупљања више од стотину људи, док је на старије апеловано да не излазе без преке потребе. Убрзо су мере пооштрене, па је уведен полицијски час од 20 часова до пет ујутру, а старијима од 65 година је забрањено да напуштају домове. Ни то није донело жељену дисциплину, па је полицијски час продужен и почетак забране кретања померен на 17.00, а сада и на 15.00 за дане викенда. У последњем пакету мера продужено је и трајање самоизолације на 28 дана за све који су дошли у Србију 14. марта или касније, а укинута је и дозвола да се кућни љубимци изводе у шетњу између 20 и 21 сат.

Паркови и излетишта пуни млађих људи

У ПРИТВОРУ 122 ОСОБЕ


У посебним притворским јединицама због кршења мера самоизолације јуче по подне се налазило 122 људи. Највише их је било у КПЗ у Пожаревцу - 49, затим у Вршцу - 46, а најмање у Пироту - 27. Они се терете за кривично дело непоступање по здравственим прописима за време епидемије, а све их очекују онлајн суђења - путем "Скајпа", и казне до три године затвора због кршења мере самоизлације коју им је одредила санитарна инспекција након повратка из иностранства.

Од суботе у 15 сати до недеље у исто време притворено их је укупно седморо.