Након што је јуче саопштено да се забрањује шетња кућних љубимаца у периоду од 20 до 21 сат, на друштвеним мрежама се подигла велика прашина, а епидемиолог Предраг Кон појаснио је на данашњој конференцији за медије да су се појавиле злоупотребе и да се оне, у овом тренутку, више не тичу струке.

Власници кућних љубимаца више неће моћи да изводе своје крзнене пријатеље у двадесетоминутну шетњу као што је то раније било могуће у кругу од 200 метара од пребивалишта, у периоду од 20 до 21 сат, саопштено је јуче, а друштвене мреже буквално су експлодирале.

Оваква одлука оправдана је јуче мишљењем струке, о чему је говорио доктор Кон на данашњој редовној конференцији. Како каже, конкретно за пуштање паса, они (стручњаци) су били директно питани да ли власницима треба дозволити шетње, на шта је тада одговорено потврдно.

- Међутим, појавиле су се злоупотребе и то је суштински важно. Свака злоупотреба није више струка. У таквој одлуци да не може између 20 и 21 час ја нисам питан. То не значи да не подржавам сваку одлуку. Тако је и за све - казао је епидемиолог Кон.

Дакле, када је увођење дозволе било актуелно питање, "струка" је дала мишљење које је ишло у прилог власника паса, али пошто је велики број грађана ову одлуку злоупотребио, епидемиолози нису питани, већ је мера укинута, а власници паса кажњени због неодговорних појединаца.