Епидемиолог Предраг Кон рекао да је привремена болница на Београдском Сајму најбоље решење које је Србија имала.


- Нисмо измислили топлу воду или рупу у сакцији и то је нешто што се донси на основу консултација. За све се договарамо. Данас је 24 дан, ми улазимо у дане када расте број оболелилх, а онда и број смрти. Одлучујемо врло енергично, како струка нема ту више пренемагања. Ова власт заслужује сваку похвалу од струке, до сада никада нисам доживео такву врсту подршке - рекао је Кон.

Ми смо у ратном стању, војна логистика је направила ову боницу. МИ се боримо. Војна логиситка стоји иза ове поправљене болнице, ми боље од овога немамо, све друго би била грешка

На питање новинара, о спекулацијам позуданости тестова на ЦОВИД 19 Кон каже да су вирусолози ти који одлучују о тестовима. Рекао је да тестова има, али да је реч боља оргаизација

- Што се тиче тестова, то је питање за вирусологе.Они су јуче имали посебан састанак. Мислим да су донели одлуке и чекамо. У проблем јесмо али из свега излазимо колико смо способни. Тестова имамо, само је важна организација – рекао је Кон.

- Не знам шта се очекује од нас, што се цркве и причешћа тиче – рекао је Кон и додао да стурка не треба да иде даље од препоруке.

- Апелујем на људе да схвате да је ово озбиљна болест. Ризик је коришћење једне кашичице – рекао је и још једном нагласио да стурка може само да да препорку, не нешто да забрани и каже да је то посао државе.

- Ако очекујете да стручни део овог кризног штаба преузме одговорност која јој не припада, то нећемо да урадимо. Што се мене тиче, свако може да ради шта год хоћед. Ја могу као појединац да молим. Треба јасно да се разграничи шта су препоруке а шта одлуке – додао је.

Он је навео да је био за то да се дозовли да се изводе кућни љубимци, али је прмећена злоупотреба.

"У одлуци да се то забрани струка се није питала", каже др Кон.

Кон наводи да ће подржати сваку одлуку о смањењу контакта. "Све до 24 сата ћу подржати", истиче.

Он наводи и да имамо довољно тестова и наводи да су једна ствар тестови, а друга ствар брзина резултата.

Др Кон наводи да постоје људи који су у убеђењу да се њима то не може десити, а постоје они који се плаше и када добију позитивн тест на коронавирус и да "онда беже".

"Немојте да се плашите да се тестирате, немојте ни да бежите уколико сте позитивни", рекао је.

Инфомацију колико је оболелих међу здравственим радницима нема, али наводи да су се они већински заразили ван медицинских установа.

Он наводи и да су тестови били скупи, а да су понуде на почетку са ценама биле "безобразне".

У овом тренутку је важно открити свакога ко је преносилац вируса како би се спречило даље ширење.

"Проширење тестирања не подразумева да се тестира свако ко хоће", наводи Кон.

Кон каже да је Србија имала једну врсту среће да је знала са чим ће да се суочи.

- Имали смо срећу не неки начин јер смо знали шта нас чека. Имали смо срећу јер држава слуша струку. Разматрамо оно што у свету раде, јачање имунитета људи, али о томе тек треба да причамо. Ово што ми сада одлажемо, доћи ће касније. Ми одлажемо све што можемо, како би били спремни. Питање је хоће ли се живот вируса развити и преживети, по подацима видимо да он то жели – рекао је Кон.