Вирус корона је, као и сваки вирус, примитивно биће и тешко му је да се заштити од ултраљубичастог зрачења, сматрају стручњаци.


Научници са Универзитета у Мериленду препоручују да се приликом процена и сузбијања вируса корона у обзир узму и временски услови.


Наиме, истраживачи су приметили да су се највеће епидемије дешавале у земљама које су смештене у прилично уској зони северне хемисфере, која је ограничена на 30. и 50. паралелу. То укључује Иран, Италију, Шпанију, Сједињене Америчке Државе и Јужну Кореју и Кину.


На основу тога дошли су до закључка да се вирус најбоље шири у одређеним климатским условима, при температури од 5 до 11 степени, док је влажност ваздуха од 47 до 79 одсто.


Истраживачи из Велике Британије имају исто мишљење. Они температуру од у просеку 8 степени сматрају „најплоднијом“ за вирус корона. Када је напољу много топлије, узрочник болести почиње да умире.


Што се тиче временских услова у северној Италији, одакле се вирус раширио у друга места и земље, током фебруара и током прве половине марта просечна температура је била у опсегу 6 до 9 степени.


У Јужној Кореји, вирус корона полако долази под контролу. Већ почетком марта у овој земљи је дневно забележено неколико стотина нових случајева инфекције; а сада се броји у десетинама. Да ли је случајност што су у ову земљу недавно почеле да пристижу суптропске ваздушне масе и што температура у Сеулу, главном граду Јужне Кореје достижу и до 15 степени?На основу те логике у Русији се такође ускоро могу створити услови за смањење стопе обољевања. На пример, у априлу ће у већем делу Русије температурни режим бити топлији него иначе.


На југу, у центру и на северозападу, жива термометра диже се изнад вредности повољних за ширење вируса корона. Зона ризика остаће североисток европске Русије, Урал, јужни Сибир и централни региони далеког истока.


Али, поред температурног фактора, постоји још један, који делује у свим климатским зонама. Сада на северној хемисфери почиње или је већ почело пролеће. До маја ће се проток сунчевог зрачења скоро удвостручити.


Више Сунчевих зрака допринеће борби против вируса корона


Другим речима, ултраљубичасти зраци ући ће у атмосферу и ефикасније пречишћавати ваздух и практично убијати вирусе.


„То су такозвани сезонски системски фактори. С једне стране, то је апсолутно тачно: ултраљубичасто зрачење убија вирус, као и много тога другог на свету. Вирусу је као примитивном организму тешко да се заштити од ултраљубичастог зрачења. Друга добра ствар је што у пролеће све оживљава. Чак је и имунитет јачи, а људи срећнији. Због свега тога стопа инфекције почиње да опада“, истакао је специјалиста за молекуларну генетику Дмитриј Квон.


Ипак, не можемо се ослањати само на временске прилике у овој ситуацији. Главно оружје против вируса корона је и даље изолација пацијената и поштовање личне хигијене.rs.sputniknews.com