ПОСЛЕ целе ноћи агоније, група од 35 српских држављана успела је у недељу да напусти Бангкок последњим авионом казахстанске „Ер Астане“, пре него што је ова компанија обуставила све летове. Међу путницима је био и 26-годишњи младић који је пре отпочињања епидемије короне добио од родитеља на поклон путовање на Тајланд, после трогодишње борбе са тумором на мозгу и више операција са којима се изборио.


- За њега би било критично да је остао дуже, јер последњих осам дана није имао лекове. Остао је и без пара, али је солидарност наших људи била фантастична. Сви су га пазили. Драма с укрцавањем наших путника трајала је од суботе, од 20 сати, до недеље ујутро у 11 – каже за „Новости“ наш почасни конзул у овој земљи Александар Радуловић.


Све је изгледало као на филму. Особље „Ер Астане“ је 20 минута пре полетања, затворило „чекирање“ и отишло, али су се после неког времена вратили и ипак примили наше путнике, којима су родбина и пријатељи куповали карте преко интернета целе ноћи.


- Било је пуно суза, прво тужних и очајничких, а онда кад су ипак ушли у авион, и радосница. Српски држављани су преко Казахстана отпутовали за Истанбул, који је ипак одлучио да их прими иако је „затворио“ небо. Одатле ће хуманитарним летом „Ер Србије“ наставити за Београд. Посебне заслуге за ову тешку операцију имају генерални конзул у Истанбулу Ивана Пејовић и наш амбасадор у Казахстану Владан Матић – каже Радуловић, и додаје да је на Тајланду остало још 130 српских држављана који желе да се врате, међу којима има и болесних. У понедељак би њих 50 требало „Катар Ервејзом“ да отпутује до Букурешта.


На аеродрому Шереметјево у Москви, у транзитној зони, блокирано је четворо грађана Србије, неки већ пет дана, упозорио је српски амбасадор у Москви Мирослав Лазански.


Он је рекао да је жеља да они буду упућени у Штокхолм, где око 200 наших грађана већ чека евакуацију, али је Русија обуставила међународне летове.


- Амбасади у Русији пријавило се више од 120 људи који хоће у Србију, а међу њима су и труднице и мала деца. Неопходно је да информације о летовима евакуације стигну бар 24 сата раније, да би наши грађани на удаљеним локацијама могли да стигну у Москву – каже Лазански.


300 НАШИХ СТИГЛО С МАЛТЕ


ПОСТОЈИ листа српских држављана у Италији који су се јавили за евакуацију, изјавио је амбасадор Србије у Риму Горан Алексић, и поручио да ће се на томе радити. Будући да наша амбасада у Риму покрива и Малту, Алексић је рекао да су у суботу поподне два авиона евакуисала 300 српских држављана из ове земље. Међу њима су биле жене са децом, труднице, болесни, људи на студијама, као и они који су се послом затекли у тој земљи.