Црква послушала упутства Владе: Литургије данас служене без верника

NovostiOnline

недеља, 29. 03. 2020. у 14:03

Црква послушала упутства Владе: Литургије данас служене без верника

Фото Танјуг

Верницима поручују да богослужења прате путем телевизијског и радио-преноса и црквених интернет-страница
Након новог упуства Српске православне цркве у храмовима се данас служила литургија без присуства верника, а мањи број верника је, ипак, дошао испред храмова да одслуша литургију углавном поштујући прописано растојање од два метра.Тако се у Цркви светог Николе у Вишњици окупио мали број верника испред цркве како би испратили литургију пошто су врата била отворена.


СПЦ је јуче саопштила да ће применити препоруке Владе Србије везано за вршење обреда у верским објектима и на отвореном простору без присуства верника, али да неће прекидати служење литургије нити престати да причешћује вернике.- Црква неће прекидати служење свете литургије нити престати да причешћује вернике, јер је то ствар око које се не може расправљати: она представља основу наше вере. То конкретно значи да ће се у храмовима у току богослужења налазити свештеник (или свештеници) са ђаконом, појцима и црквењаком - наведено је у саопштењу Светог Архијерејског Синода.


СПЦ је апеловала на вернике старије од 65 година, као и млађе слабијег општег здравственог стања и слабијег имунитета, да се наредних дана и недеља уздрже од доласка у храмове на богослужења.


Верницима поручују да богослужења прате путем телевизијског и радио-преноса и црквених интернет-страница, а да се са својим парохом благовремено договоре о термину причешћа у свом дому.


СПЦ каже да ће остала чинодејства, нарочито крштења, бити одложена до нормализације стања и препоручују да се сахране врше са што мањим бројем присутних.(телеграф.рс)

Коментари (4)

Slovenac

29.03.2020. 14:25

U SLO bi bili uhapseni za narusavanje opste sigurnosti. Jedna kasika za sve? Nema na njoj bakterija, jer je od Boga, kao? Majko mila, u kojem veku ovi zive?

Car Dusan

29.03.2020. 15:08

Ovu kampanju na globalnom nivou kao da vodi neki antihrist ...bogomolje u svim verama su prazne neko zlo nam se sprema